Erfgoed en mantelzorg gaan hand in hand in Het Groene Woud – Crowdfundingsactie voor de documentaire ‘Zorg voor Doy’ – *Bijdragen kan nog tot 12 april*

Publicatiedatum: 04 april 2020

Op het veld staat een man te schoffelen. Zijn oude handen houden de houten steel stevig vast. Met trillende vingers peutert hij een hoekje los uit het zakje met wortelzaadjes. Langzaam en aandachtig laat hij de zaadjes in de stoffige grond vallen. Dan recht hij zijn rug en kijkt voor zich uit, naar twee jonge mensen die een eindje verderop hun inboedel van een veewagen naar hun tijdelijke huis op het boerenerf verhuizen. Vandaag begint hier hun nieuwe toekomst en verandert het leven van de oude man voor altijd.

Doy (80), woont in een monumentale boerderij aan de rand van het Brabantse dorp Oirschot in Het Groene Woud. Het is de boerderij waar hij werd geboren en waar hij wil blijven tot aan zijn dood. Maar wat doe je als niet alleen jij maar ook het huis waar je woont ouderdomsverschijnselen begint te vertonen? Hoe richt je je leven in zodat je lang gezond thuis kunt blijven wonen en wat is daarvoor nodig?

Documentaire

Zorg voor Doy is een film over zorg voor elkaar in een alsmaar veranderend Nederland. Een land dat op zoek is naar nieuwe woonvormen. Een terugtrekkende overheid vraagt om meer burgerkracht en participatie, ook met betrekking tot mantelzorg. De meeste mensen kiezen er niet voor deze taak op zich te nemen. Het overkomt ze. Zo niet bij Doy’s achterneef Toon (33) en zijn partner Janne (29). Zij maken een bewuste keuze. Toon en Janne willen graag op de boerderij komen wonen. Ze hopen zo de oude boerderij te kunnen behouden. Daarnaast willen ze de oude schuur (’t schob) naast het huis verbouwen tot een (mantel)zorgwoning voor Doy en voor hem gaan zorgen wanneer hij dat niet langer meer kan, want aldus Toon: ‘Een man met een goed hart verdient een mooie oude dag op zijn favoriete plek.’

Crowdfunding

Filmmakers Eva Zwart en Inge Guffens werken onder de naam FILMZORG aan films die bijdragen aan het maatschappelijke debat. Ze maken integere, menselijke verhalen die het grote duiden. Zij volgden het verhaal van Doy, Toon en Janne op de voet en hebben heel veel tijd, liefde en eigen middelen in het productieproces gestoken. Om de film goed af te kunnen maken is er financiële steun nodig voor de laatste fase; de montage, het componeren van de filmmuziek en de distributie en de impact van de film.

Distributie

Na voltooiing van de film en de première bij een van de Nederlandse filmfestivals zal de film op diverse plekken in Nederland worden vertoond waarna de makers met het publiek in gesprek gaan over de verschillende onderwerpen. Ook wordt gewerkt aan uitzending bij een (nationale) omroep en wordt de film ingezonden bij diverse (internationale) filmfestivals.

Impact campagne

Zorg voor Doy is meer dan alleen een mooi gefilmd verhaal. Doy’s verhaal snijdt belangrijke maatschappelijke thema’s aan als (mantel)zorg, nieuwe woonvormen, het behoud van erfgoed en de leefbaarheid van het platteland. In 2018/2019 zijn al diverse bijeenkomst in Brabant georganiseerd om deze onderwerpen te bespreken. Na de premiere van de film start een nieuwe impact campagne.

Call to action

Tot en met 12 april loopt op Cinecrowd een crowdfunding campagne om het benodigde bedrag van 17.500 euro op te halen. Met dit bedrag wordt de laatste fase van het montageproces (afwerking, kleurcorrectie, muziekcompositie) bekostigd, de distributie van de film en de eerste opzet van nieuwe impact campagnes. Op www.cinecrowd.nl/zorgvoordoy kunnen donateurs zien welke tegenprestaties ze voor hun bijdrage ontvangen. Geen gevulde portemonnee? Met het delen van deze Cinecrowd campagne en de Facebook pagina van de film help je de makers ook al enorm.

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud