Geef jouw dorp in Het Groene Woud kleur en doe mee met de Brabantse Dorpen Derby

Publicatiedatum: 18 februari 2015

Kan jouw dorp in Het Groene Woud leuker, mooier en leefbaarder worden?  Kun je hier een mooi project voor bedenken? Bundel dan de krachten en doe mee met de Brabantse Dorpen Derby! Dit jaar is het thema Cultuur.

Ga samen de strijd aan

Verenigingen, buren, klasgenoten of vrienden, iedereen kan meedoen. De negen beste ideeën winnen minimaal 10.000 euro voor de uitvoering van hun project. Bovendien krijgen deze teams inhoudelijk advies en wordt jullie dorp in de schijnwerpers gezet door Omroep Brabant voor de Derby tv serie dit najaar.   

Aanmelden en informatie

Projecten kunnen tot en met 10 maart 2015 worden aangemeld op onze website. Hier vinden jullie ook alle informatie. Volg de Derby ook op Facebook, Instagram en Twitter. Heb je vragen of wil je promotiemateriaal ontvangen, neem dan contact op met het Dorpen Derby team. Bel 073- 680 87 86 of mail naar dorpenderby@brabant.nl

Ga samen de strijd aan

Verenigingen, buren, klasgenoten of vrienden, iedereen kan meedoen. De negen beste ideeën winnen minimaal 10.000 euro voor de uitvoering van hun project. Bovendien krijgen deze teams inhoudelijk advies en wordt jullie dorp in de schijnwerpers gezet door Omroep Brabant voor de Derby tv serie dit najaar.  

Cultuur

Deze Derby heeft als thema ‘cultuur’, en dat mag breed opgevat worden. Of het nu gaat over volkscultuur, traditie, dialect, archeologie, historische verhalen, monumenten, musea, literatuur, design, beeldende kunst, film, muziek, dans of theater: al deze vormen van cultuur of combinaties ervan zijn mogelijk. Als het project maar ten goede komt aan de leefbaarheid van het dorp.

Prettig wonen

De provincie Noord-Brabant is de bedenker en uitvoerder van de Brabantse Dorpen Derby. De provincie vindt het belangrijk dat het goed en prettig leven en wonen is in de dorpen en kleine kernen. Het laten zien van goede voorbeelden en elkaar ondersteunen bij de uitvoering van goede ideeën, is daarvoor heel belangrijk. Zo kunnen we elkaar inspireren en er samen voor zorgen dat het goed toeven blijft op het Brabantse platteland.

Prachtprojecten

De Dorpen Derby wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door de provincie. De eerdere edities leverden al veel mooie projecten op. Waaronder die van de winnaars. In 2009 won Esbeek met het initiatief ‘De Dorpshuiskamer’. Hun doel was om jong en oud bij de cultuurhistorische waarde van het dorp te betrekken. En dat is ze met de ‘huiskamer’ zeker gelukt. Maar ook nu nog is de initiatiefgroep in Esbeek druk bezig. Onlangs werd de kunstroute van Andreas Schotel geopend. Een jaar later won Wilbertoord met de Evenementenwagen: een koek-en-zopie kar die ook sanitaire voorzieningen bevat en bij de vele evenementen in het kleine Wilbertoord gratis ingezet kan worden. Nu, vier jaar later wordt de kar nog steeds door alle verenigingen in het dorp veelvuldig ingezet.  Symphonica in Sporto in Vierlingsbeek heeft de sportieve editie van de Derby in 2014 gewonnen.

Een groep enthousiaste jongeren heeft een beweegwedstrijd georganiseerd voor alle inwoners van Vierlingsbeek en Groeningen. Elke maand vindt een activiteit plaats die georganiseerd wordt door 2 aan elkaar gekoppelde verenigingen. Alle sport- en cultuurverenigingen zijn uitgenodigd om mee te doen. Ze gaan met elkaar de strijd aan om zoveel mogelijk inwoners in beweging te krijgen. Het project wordt afgesloten met een grande finale waarbij geprobeerd wordt een Brabants record te vestigen om zoveel mogelijk dorpsbewoners tegelijkertijd in beweging te krijgen.

Leef je uit!

De Derby richt zich op inwoners van Brabantse dorpen en kernen (tot 15.000 inwoners). Overal wonen wel  betrokken mensen die kansen zien voor hun dorp en zich daarvoor willen inzetten. De Derby biedt de perfecte gelegenheid om je plan werkelijkheid te laten worden. Dus weet je een nieuw project dat binnen het thema past? Meld het dan nu aan. Want de Derby kan jullie project én jullie dorp een prachtige prijs opleveren waar iedereen iets aan heeft. 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud