Graaf mee naar de Gemondse dorpshistorie

Publicatiedatum: 15 augustus 2019

Op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 2019 wordt in Gemonde op verschillende locaties gegraven naar sporen uit het verleden. Opgegraven vondsten moeten meer inzicht geven in de oorsprong en ontwikkeling van het dorp. Bijzonder: het onderzoek (ondersteund door Het Groene Woud) wordt uitgevoerd met inwoners uit Gemonde en Het Groene Woud. Organisator Heemkundekring Den Hogert zoekt nog enthousiastelingen die hierbij willen helpen.

De graafactie staat onder deskundige begeleiding van archeologen van de Universiteit van Amsterdam. Zij zijn betrokken bij het CARE-project (Community Archaeology in Rural Environments) in Het Groene Woud. Gemonde is één van de plaatsen waar het CARE-team verrassende vondsten verwacht te doen én verklaringen hoopt te vinden voor het lokale geschiedenisverloop.

Gemondse oorsprong verbaast en verwondert

Historisch onderzoek heeft aangetoond dat er in de Steentijd al mensen in het gebied woonden. Verder is bekend dat het voormalige landgoed ‘Gaimunda’ aan de Dommel de bakermat van het dorp werd dankzij de bouw van een kapel door de missionaris Lambertus. Maar wat was de relatie tussen dit landgoed en de Romeinse villa die hier al eerder stond? Waarom stond de latere schuurkerk vlakbij landgoed Twijnmeer? En wat was de rol van de mysterieuze hoeve Berselaar nabij Sint-Oedenrode, ruim tien kilometer van het dorp?

Heel weekeinde of een dag(deel)

Verspreid door Gemonde wordt gezocht naar antwoorden. Hiervoor graven inwoners proefputten (1x1x1 meter) die onder meer fragmenten aardewerk en glas uit een ver – of recenter – verleden moeten opleveren. Wie wil meegaan op deze ontdekkingsreis kan zich opgeven bij Heemkundekring Den Hogert via w.h.b.wijnands@home.nl of via de CARE-website: https://gemeenschapsarcheologie.nl/deelname/. Het onderzoek loopt het hele weekeinde, maar je kunt natuurlijk ook een dag of dagdeel mee graven. Per opgravingsputje zijn drie of vier mensen nodig. Ideaal dus om met het gezin, vrienden of buren te doen. Daarnaast zijn er vijf tot tien wassers nodig om alle vondsten schoon te maken en sorteren.

Iedereen kan meedoen

Dankzij de eenvoud van de methodiek kan jong en oud meedoen. Speciale archeologische voorkennis is dan ook niet nodig. De archeologische onderzoekers leggen deelnemers van tevoren precies uit hoe ze moeten graven, hoe ze vondsten het beste kunnen wassen en hoe ze waarnemingen moeten vastleggen.

Over CARE in Het Groene Woud

CARE in Het Groene Woud is onderdeel van een internationaal programma met partners in Engeland, Tsjechië, Polen en Nederland. Ook in die landen voeren CARE-teams archeologieonderzoeken uit met de lokale gemeenschap. Kijk voor meer informatie over CARE in Het Groene Woud op www.gemeenschapsarcheologie.nl. Eerder dit jaar werden graafacties gehouden in Liempde en Woensel.

In juli 2019 hield het CARE in Het Groene Woud samen met een grote groep enthousiaste inwoners (volwassenen en kinderen) een graafactie in Liempde, onder meer in tuinen van monumentale boerderijen en op diverse openbare plaatsen. Kijk voor een impressie op https://gemeenschapsarcheologie.nl/liempde/.
 
 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud