Gravers en wassers gezocht! Grootschalig archeologisch onderzoek in Liempde op 6 en 7 juli

Publicatiedatum: 27 juni 2019

In het weekeinde van 6 en 7 juli a.s. wordt in Liempde op veertien locaties gegraven naar sporen uit het verleden. Deze moeten meer inzicht geven in de oorsprong en ontwikkeling van het dorp. Bijzonder: het onderzoek (ondersteund door Het Groene Woud) wordt uitgevoerd met inwoners uit Liempde onder deskundige begeleiding van archeologen van de Universiteit van Amsterdam. Organisator Kèk Liemt zoekt nog inwoners die hier zaterdag 6 en/of zondag 7 juli bij mee willen helpen.

Onderzoekers en inwoners gaan verspreid door Liempde proefputjes graven van één bij één meter en één meter diep. Aan de hand van aangetroffen fragmenten aardewerk, glas en metaal willen de onderzoekers inzicht krijgen in de ouderdom van de verschillende delen van Liempde en de ontwikkeling ervan door de tijd. Eind mei werd eenzelfde graafactie al in de Eindhovense stadswijk Woensel gehouden. Daar vonden deelnemers zelfs overblijfselen terug uit de Romeinse tijd en IJzertijd. Kijk voor meer informatie op www.gemeenschapsarcheologie.nl/woensel/

Gravers gezocht… en iedereen kan meedoen

Wie mee wil gaan op deze ontdekkingsreis naar de geschiedenis van Liempde kan zich opgeven bij Kèk Liemt: info@kekliemt.nl. Het onderzoek loopt het hele weekeinde, maar je kunt natuurlijk ook een dag mee doen of een deel ervan. Per opgravingsputje zijn 3 of 4 mensen om te graven en zeven. Het is daarmee leuk om met het gezin, vrienden of buren te doen. Daarnaast zoeken we 5 tot 10 wassers om alle vondsten schoon te maken en sorteren.

De eenvoud van de methodiek maakt het mogelijk dat iedereen, jong en oud, mee kan doen. Speciale archeologische voorkennis is dan ook niet nodig. De archeologische onderzoekers staan deelnemers met raad en daad bij. Zo geven ze bij de start van de zoektocht uitleg over de manier van opgraven, het verzamelen en wassen (in D’n Liempdsen Herd) van vondsten en het vastleggen van waarnemingen.

Grootschalig onderzoek

Het onderzoek in Liempde maakt onderdeel uit van het CARE-project (Community Archaeology in Rural Environments) in Het Groene Woud. Dit is een grootschalig gemeenschapsarcheologieproject in het Nationaal Landschap. Kijk voor meer informatie over CARE in Het Groene Woud op www.gemeenschapsarcheologie.nl

Over CARE

CARE in Het Groene Woud is één van de projecten uit een internationaal programma met partners in Engeland, Tsjechië, Polen en Nederland. In al die landen voeren CARE-projectteams met de lokale gemeenschap archeologieonderzoeken uit. Daarmee nodigen ze mensen uit om zelf mee te gaan op ontdekkingsreis naar de geschiedenis van de eigen streek.

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud