Kartuizer heggenvlechtdag in Het Groene Woud op 15 februari a.s.

Publicatiedatum: 13 januari 2020

Op 15 februari 2020 wordt, bij het Groot Duijfhuis op Kasteren (Liempde), een heggenvlechtdag in kartuizervlechtstijl gehouden. Individuele heggenvlechters en teams kunnen zich voor dit evenement aanmelden via de website van Brabants Landschap onder ‘Heggenvlechtdag’. Het startschot wordt gegeven door Joseph Vos (voorzitter Brabants Landschap). Het evenement werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd en was erg succesvol. Tussen 9.00 en 14.00 uur is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen bij de heggenvlechters. Tevens is dan het infopunt in het Groot Duijfhuis geopend.

Jan Sanders heeft in 2010 een methodiek van heggenvlechten/heggenleggen in Kasteren ontdekt. Hij trof dit aan in 16-eeuwse documenten van het kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel. (‘croken ende te samen bynden omme den vrede daermede te onderhouden datter gheen beesten int schot en komen’ = breken/knakken en samenbinden om de omheining daarmee te onderhouden zodat er geen runderen in het jonge schot komen). In 2013 namen Natuurwerkgroep Liempde en Brabants Landschap het initiatief om een kartuizer vlechtheg te planten bij kartuizerhoeve Het Groot Duijfhuis. Kinderen uit Liempde hebben deze heg tijdens de Boomfeestdag geplant. De kartuizerheg (ongeveer 120 meter) is inmiddels zeven jaar oud. Daarom is het nu tijd om de afspraak uit 2013 na te komen en deze te heg te ‘leggen’, zoals het vlechten ook wel wordt genoemd

Programma

De heggenvlechtdag wordt gehouden op zaterdag 15 februari 2020, van 9.00 tot 14.00 uur. Het adres is Hoevedreef 2 in Liempde. Vooraf maken Marius Grutters (expert in vlechtheggen) en een aantal instructeurs een begin, zodat de methodiek goed uitgelegd kan worden. Alle deelnemers krijgen een instructieboekje over kartuizer vlechtstijl. Individuele heggenvlechters en teams kunnen zich aanmelden via de website van Brabants Landschap onder ‘Heggenvlechtdag’. En wie niet bekwaam is in het heggenvlechten, kan natuurlijk wel een kijkje komen nemen bij dit ambacht!

Heggenvlechten

In 2011 heeft Stichting Streekrekening Het Groene Woud (nu Stichting Landschapsfonds Het Groene Woud) geld beschikbaar gesteld voor promotie van de aanleg en het onderhoud van vlechtheggen. Stichting de Brabantse Boerderij & Het Roois Landschap hebben deze klus op zich genomen en hebben onder meer cursussen georganiseerd waaraan 80 cursisten hebben deelgenomen. De cursisten hebben afgesproken dat ze zich actief zullen inzetten voor het aanplanten en onderhouden van vlechtheggen in Het Groene Woud. Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel heeft opdracht gegeven aan Marius Grutters om een instructieboekje over de kartuizer vlechtstijl te maken.
Op de heggenvlechtdag op 15 februari a.s. krijgen de deelnemers eerst uitleg over de kartuizer vlechtstijl. Daarna gaan ze aan de slag om de heg te vlechten.  


 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud