Klompenmakerij Van Kaathoven viert 100ste verjaardag met open dag op 13 april a.s.

Publicatiedatum: 09 april 2019

Klompenmakerij Van Kaathoven aan de Kortweg 7 in Schijndel bestaat honderd jaar. Met Hennie van Kaathoven aan het roer is nu de derde generatie klompenmakers in het bedrijf actief. Om deze mijlpaal te vieren, houdt de klompenmakerij op 13 april 2019 een open dag tijdens de Klompendag in Schijndel. Dan is iedereen welkom. 

De verjaardag gaat zaterdag a.s. om 11.00 uur van start met de onthulling van een kunstwerk door burgemeester Kees van Rooij van Meierijstad. Daarna kunnen bezoekers tot 16.00 uur meedoen aan verschillende rondleidingen of demonstraties bijwonen. Zo laat Carel Jeuken zien hoe klompen zowel machinaal als ambachtelijk worden gemaakt. Verder zijn de heemkundeverenigingen van Boxtel en Schijndel vertegenwoordigd om belangstellenden te vertellen over de historie van de Meierij. Ook aan de kinderen is gedacht, want de hele dag door kunnen ze leuke spelletjes doen.

Drie generaties

Klompenmakerij Van Kaathoven – samen met Klompenmakerij Traa uit Liempde de laatste klompenmaker in Nationaal Landschap Het Groene Woud – werd in april 1919 opgericht door Driek van Kaathoven jr. Hij maakte zijn klompen volledig met de hand; de exemplaren voor dagelijks gebruik bleven ongeschilderd en alleen de ‘zondagse’ klompen gaf hij een geel kleurtje, soms met versieringen. De handmatige fabricage veranderde toen Drieks broer Bert – eveneens klompenmaker, maar dan aan de Boxtelseweg in Schijndel – een aantal machines aanschafte. Driek mocht daar gebruik van maken en vanaf dat moment waren ook de klompen van Driek machinaal ‘gedraaid’. Drieks zoons Harrie, Jan en Ad namen na verloop van tijd de fabriek over. Na het overlijden van Jan en Harrie bleef Ad als klompenmaker actief, samen met zijn zoon Hennie die het bedrijf in 1996 volledig overnam.

Honderd paar per dag

Hennie runt zijn zaak met succes. Samen met medewerker Jo Manders maakt hij ongeveer honderd paar klompen per dag. Die vinden hun weg onder meer naar agrariërs en stratenmakers. Een logische verklaring: klompen zijn droog, warm, veilig en goedkoop. Verder is de souvenirbranche een belangrijk afnemer van de Schijndelse klompenmakerij.

Klompenbeleefroute

Op donderdag 25 april is Klompenfabriek Van Kaathoven opnieuw het decor van een feestje. Dan wordt om 16.00 uur de Klompenbeleefroute in Schijndel geopend met Van Kaathoven als startpunt.

APRIL KLOMPENMAAND 2019

De ope dag bij Klompenmakerij van Kaathoven vindt plaats in het kader van April Klompenmaand. Deze maand staan in Nationaal Landschap Het Groene Woud allerlei bijzondere activiteiten op de agenda om het thema 'Brabantse klomp en Brabants populierenlandschap' te belichten. April Klompenmaand is een initiatief van Stichting Brabantse Klomp en wordt ondersteun door Nationaal Landschap Het Groene Woud. Meer informatie over alle activiteiten vindt u hier.

De klompenmakersfamilie Van Kaathoven met helemaal rechts Driek, de opa van Hennie, die in 1919 de klompenmakerij opende. De foto is genomen bij de voordeur van het huis waar Hennie nu nog woont.

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud