Kunstevenement in Best op zaterdag 16 juli: 'De wereld van Jeroen Bosch' - vol verhalen, kunst, toneel en muziek

Publicatiedatum: 13 juli 2016

Binnen het thema 'De wereld van Jeroen Bosch' hebben een aantal kunstenaars uit de regio een mooi project gerealiseerd. Zaterdag 16 juli van 11.00 tot 17.00 uur is iedereen welkom bij de grote Vlaamse schuur in de Tuin van Jeroen Bosch aan de Hagelaarweg 21 in Best. Dan is het slotdag van dit evenement waarbinnen kinderen en volwassenen samen met kunstenaars aan gewerkt hebben.  De dag maakt deel uit van het programma LANDSTAGE 2016. De toegang is gratis en het weer is goed, dus kom allen kijken en luisteren!

Wat is er te doen?

Verschillende muzikanten zijn gevraagd om deze dag te komen opvrolijken. Iemand met een Turkse Sas, iemand met een draailier en een zanger met gitaar zullen uit verschillende culturen en tijden muziek brengen.

Verschillende mensen zullen op enkele momenten verhalen vertellen, gedichten voordragen of theaterscènes spelen. Op dit moment zijn dat in ieder geval:

  • Alda van de Ven vertelt over het schilderij van 'De Hooiwagen' van Jeroen Bosch en van de rol van het geld van toen.
  • Maria van Deutekom heeft ook twee vertellingen. Op zoek naar Jeroen Bosch waarin een aantal bekende schilderijen van hem aan bod komen en een bewerking van de legende van Het Witte paard van Straten. Hans van den Boomen zal dit muzikaal omlijsten.
  • De dochter van Maartje Meerman wil enkele gedichten voordragen.
  • Acteurs van Theatergroep Elysée uit Breda brengen de theaterscènes 'De Pest' en 'Spokentijd', beide geïnspireerd op de werken van Jeroen Bosch.

Leerlingen van Maartje Meerman uit Oirschot zijn enkele dagen bezig geweest met de dieren op de schilderijen van Jeroen Bosch. De kinderen zijn zelf allerlei fantasie dieren gaan schilderen en die worden tentoon gesteld in de tuin.

Cristel van Zunderd is geïnspireerd door een tekening van Jeroen Bosch en heeft twee gecombineerde portretten met gedichten gemaakt over dieren die in het gebied bij Aarle en Straten leven.  Deze werken zullen omstreeks half twaalf worden onthuld.

Jak Peters uit Eindhoven bouwt – wederom geïnspireerd door de vele bouwwerken op de schilderijen van Jeroen Bosch – een eigentijds bouwwerk dat dienst doet als klein podium voor kleinkunst- of voordrachtskunstenaars die deze dag zullen vullen.

Michiel Wasmus en Madara Placina uit Best bouwen een hemelse hoogslaper waar mensen onder de sterren kunnen dromen van al het moois in het Land van Bosch. Wellicht een kleine verwijzing naar de liefde van Jeroen Bosch en Aleid van de Meervenne voor de liefde op hun eigen grondgebied.

Ruud Kroon en Willie-Jan Bons uit Best gaan op hun eigen manier aan de slag met oude fotografische technieken om de omgeving in beeld te brengen, met een link naar Jeroen Bosch. Verrassend en mooi. De moeite waard om te komen kijken.

Jelle Saris uit Veldhoven heeft met leerlingen en jongeren een eigentijds podium gemaakt met grote kijkdozen (eigenlijk kijkkisten) om daarin het werk van Jeroen Bosch te vertalen. Op en bij het podium zullen de toneelvoordrachten plaats vinden

Hester Pilz uit Oirschot is druk in de weer met een van haar bekende wilgentenen beelden. Dit wordt een 'Human figure' van bijna zes meter hoog dat zeker als blikvanger zal dienen. Zij is gedurende week samen met enkele collega's druk aan het werk en zal die zaterdag ook een demonstratie van haar werk kunnen geven.

Zaterdag 16 juli is de opening van LANDSTAGE 2016. Dit programma met verhalen, muziek, theater, eten en drinken in de 'Tuin van Jeroen Bosch' (bij zorgboerderij De Hagelaar), Hagelaarweg 21 in Best is gratis toegankelijk.

Dit evenement en andere activiteiten in het kader van LANDSTAGE 2016 zijn mogelijk gemaakt met steun van Zorgboerderij De Hagelaar, Atelier de 7e hemel, gemeenten Oirschot en Best en Rabobank HGWZ.

LANDSTAGE 2016 is de naam van het landkunstproject Aarle, een kunst- en cultuurproject in het buurtschappen Aarle in Best. In het kader van het Jeroen Boschjaar koos de organisatie dit jaar voor het thema Jeroen Bosch en sluit daarbij aan bij het thema van de Jeroen Bosch tuin aan de Hagelaarweg.Voor actuele informatie kunt u terecht op de website www.LANDSTAGE.nl

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud