Landkunst Aarle en Straten: kunstenaars aan het werk in het Land van Bosch te Best

Publicatiedatum: 29 juni 2016

Met het thema 'De wereld van Bosch' zijn op dit moment een tiental kunstenaars aan het werk in Best. Bij de grote Vlaamse schuur in de Tuin van Jeroen Bosch, gelegen bij zorgboerderij De Hagelaar, wordt komende zomer verder gewerkt aan het LandArt project bij Jan en Marjan van den Boom. Vorig jaar is een start gemaakt met de Tuin der Lusten. Hierin zijn de zeven hoofdzonden uitgebeeld door een gerichte keus van verschillende plantensoorten. Die planten, bomen, struiken en hagen komen nu in bloei en dit jaar gaan een aantal kunstenaars aan de slag. Nu wordt er verder aan gewerkt.

Maartje Meerman uit Oirschot gaat vanaf komende week met twee groepen kinderen aan het schilderen. Zij kijkt met de kinderen naar de dieren op de schilderijen van Jeroen Bosch en daagt de kinderen uit om zelf allerlei fantasie dieren te gaan schilderen. In zes bijeenkomsten worden door de kinderen de schilderijen gemaakt die tentoongesteld worden.

Cristel van Zunderd is geïnspireerd door een tekening van Jeroen Bosch genaamd 'Het woud heeft oren, het veld heeft ogen' (dubbelzijdige tekening te zien in het Kupferstich Kabinett te Berlijn). Zij gaat twee gecombineerde portretten maken van de dieren die in deze tekening voorkomen. Zij leven namelijk ook in het gebied bij Aarle en Straten en hebben allemaal een verhaal te vertellen, zij zijn ook de ogen en oren van dit gebied. Het geheel wordt gecomplementeerd met een kort poëtisch verhaal van haar hand. 

Jak Peters uit Eindhoven bouwt – wederom geïnspireerd door de vele bouwwerken op de schilderijen van Jeroen Bosch – een shelter. Een eigentijds bouwwerk dat dienst doet als klein podium of werkruimte voor kleinkunst- of voordrachtskunstenaars.

Michiel Wasmus en Madara Placina uit Best bouwen een hemelse hoogslaper waar mensen onder de sterren kunnen dromen van al het moois in het Land van Bosch. Wellicht een kleine verwijzing naar de liefde van Jeroen Bosch en Aleid van de Meervenne voor de liefde op hun eigen grondgebied.

Ruud Kroon en Willie-Jan Bons uit Best gaan op hun eigen manier aan de slag met oude fotografische technieken om de omgeving in beeld te brengen, met een link naar Jeroen Bosch.

Jelle Saris uit Veldhoven gaat met leerlingen en jongeren aan de slag met grote kijkdozen (eigenlijk kijkkisten) om daarin het werk van Jeroen Bosch te vertalen.

Hester Pilz is druk in de weer met een van haar bekende wilgentenen beelden. Dit wordt een 'Human figure' van bijna zes meter hoog dat zeker als blikvanger zal dienen.

Maria van Deutekom maakt theater en vertelt verhalen en is gefascineerd door de wondere wereld van Jeroen Bosch. Ze werkt  met Hans van de Boomen al volop aan de muzikale vertellingen en studeert met Theatergroep Elysée een tweetal toneelacts in. Maria geeft  ook een workshop 'Stoeien met taal in de sfeer van  Bosch' Hier kunnen mensen zich voor inschrijven.

In de week van 11 tot en met 15 juli zijn de kunstenaars ter plaatse aan het werk. Ieder dag van 9.00 tot 17.00 uur is men bezig. Iedereen is dan welkom om te komen kijken, vragen, verwonderen of mee te helpen. Zet het dus alvast in je agenda.

Zaterdag 16 juli is de opening van Landkunst Aarle+Straten. Dat wordt een programma met verhalen, muziek, theater, eten en drinken in de 'Tuin van Jeroen Bosch', Hagelaarweg 21 in Best.

Dit evenement en andere activiteiten in het kader van LANDSTAGE 2016 zijn mogelijk gemaakt met steun van Zorgboerderij De Hagelaar, Atelier de 7e hemel, gemeenten Oirschot en Best en de Rabobank HGWZ.

Voor actuele informatie kun je terecht op de website www.LANDSTAGE.nl

Informatie over dit kunstproject kunt u krijgen bij Jelle Saris, jellesaris@gmail.com

De kunstenaars ontmoeten elkaar in de Tuin van Jeroen Bosch in Best.

Foto: Fotopersburo van de Meulenhof

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud