Nationaal Landschap Het Groene Woud wordt onderdeel van Van Gogh Nationaal Park

Publicatiedatum: 11 oktober 2019

Nationaal Landschap Het Groene Woud, tientallen gemeenten, provincie, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties hebben op donderdag 10 oktober de samenwerkingsovereenkomst voor Van Gogh Nationaal Park i.o. (Van Gogh NP) ondertekend. Dat gebeurde in Udenhout, bij de start van De Week van het Landschap. De partijen verbonden zich met de ondertekening aan het opstellen van een plan voor de ontwikkeling van een Nationaal Park Nieuwe Stijl. Hiermee willen ze samen de status van ‘Van Gogh NP’ aanvragen bij de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Nationaal Landschap Het Groene Woud ligt straks midden in Van Gogh Nationaal Park. Dit biedt, net zoals voor alle andere betrokken gebieden en partijen, grote kansen en meerwaarde. Denk aan versterking van het vestigingsklimaat en een gezonde en mooie leefomgeving. Maar ook versterking van natuur en biodiversiteit, de toekomst van boeren, kwekers en tuinders en duurzaam toerisme krijgen de volle aandacht. Yvo Kortmann, voorzitter Stuurgroep Van Gogh NP en voorzitter van Nationaal Landschap Het Groene Woud: “De manier waarop hier meer dan 35 partijen willen samenwerken, is uniek en tegelijk ook zo typerend voor Brabant, daar ben ik trots op. Ook fantastisch dat provincie Noord-Brabant het belang hiervan onderstreept en participeert.”
Bekijk ook het filmpje van de bijeenkomst.

Ministerie doet mee

Ook het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedsel (LNV) onderkent het belang van deze samenwerking en gaat die ondersteunen door partner te worden in het project Brabants Bodem, een van de hoofdpijlers van het Van Gogh NP. Het ministerie heeft 4,5 miljoen euro gereserveerd om in een later stadium bij te dragen aan de realisatie van een aantrekkelijk landschap in het toekomstige Van Gogh NP.

Sterk fundament

Van Gogh NP wordt gebouwd op een sterk fundament: de gebieden tussen en rondom Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Helmond, Tilburg, Breda, Zundert en Etten-Leur. Het Groene Woud hoort daar ook bij en net als hier worden de andere gebieden eveneens gekenmerkt door prachtige natuur, cultuur, boerenlandschap en cultureel erfgoed. De nalatenschap van Vincent van Gogh kan nog in het landschap worden beleefd, mede dankzij maatschappelijke initiatieven en veel enthousiaste en trotse betrokkenen. Jan Baan, directeur Brabants Landschap: “De status ‘Van Gogh Nationaal Park’ past helemaal bij de al aanwezige prachtige natuur en het landschap waarin wij investeren in dit gebied.”

Bouwen aan het landschap van de toekomst

Van Gogh NP is niet alleen een gebied, maar vooral ook een beweging om samen het landschap mooier te maken, gekoppeld aan de grote opgaven die nu in dit gebied landen, zoals de klimaatadaptatie, de energietransitie en de transitie naar een kringlooplandbouw. Met elkaar wordt gebouwd aan het landschap van de toekomst, om het landschap tot in de steden (de groene binnentuin van Brabant) verder te versterken. Van Gogh vormt daarvoor de inspiratiebron: innovatief, met verbeeldingskracht en met passie voor mens, natuur en landschap.

Tijdsplanning

De komende maanden wordt het Van Gogh NP verder ontwikkeld. In het voorjaar van 2020 volgt de formele aanvraag bij het ministerie van LNV. Het doel is om in september 2020 de status Nationaal Park Nieuwe Stijl te ontvangen van Minister Carola Schouten. Dat moet gebeuren tijdens de Landschapstriënnale 2020, waarvoor het Van Gogh NP de gastregio is.

Film Het Groene Woud

Dat Het Groene Woud met recht deel uitmaakt van het Van Gogh NP wordt fenomenaal in beeld gebracht in de nieuwe natuurfilm ‘Het Groene Woud, Brabant tussen de steden’ met prachtige filmbeelden van Mark Kapteijns, werkzaam bij Brabants Landschap. Deze film werd na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor Van Gogh Nationaal Park i.o. getoond en werd met veel enthousiasme ontvangen. De film is op 13 en 18 oktober te bekijken in het buitentheater op het terrein van de voormalige steenfabriek aan de Ginnikenweg in Udenhout. Kaarten bestellen kan via de website van Brabants Landschap.

Blijf op de hoogte!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond Van Gogh Nationaal Park? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Van Gogh NP. Hier vind je de eerste uitgave, die op 10 oktober is verschenen.

Volg Van Gogh NP ook op sociale media:

Ondertekening. Foto: James van Leuven

 

 

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud