Nieuw leven voor Nationale Klompenbeurs in Sint-Oedenrode

Publicatiedatum: 24 september 2018

De Nationale Klompenbeurs, een evenement met een grote traditie, wordt nieuw leven ingeblazen. Dit jaar wordt het evenement namelijk bij De Helden van Kien in Sint-Oedenrode georganiseerd, bestaande uit de Nationale Klompenkeuring op vrijdag 28 september en de Nationale Klompenbeurs op vrijdag 5 oktober. Tijdens de Klompenkeuring beoordeelt een deskundige jury ingestuurde klompen vanuit het hele land, waarna een week later tijdens de Klompenbeurs een feestelijke prijsuitreiking en een dag vol gezelligheid met de klomp als thema volgt. Iedereen is hierbij van harte welkom. Toegang is gratis.

Al vele tientallen jaren worden de landelijke Klompenbeurs en de bijbehorende klompenkeuringen gehouden in Sint-Oedenrode. Vroeger vond dit ambachtsevenement plaats op de markt. Uit het hele land kwamen honderden mensen op het gebeuren af. De laatste jaren werd de belangstelling steeds minder. Om oude tijden te doen herleven hebben verschillende partijen het initiatief genomen om de Klompenbeurs van de Nederlandse Vereniging van Klompenfabrikanten (NVK) nieuw leven in te blazen. Besloten is om de klompenkeuringen en Klompenbeurs te verplaatsen naar De Helden van Kien, Bremhorst 1 in Sint-Oedenrode.

Nationale Klompenkeuring vrijdag 28 september 2018

De keuring wordt gehouden op vrijdag 28 september en hiervoor wordt bijna een hele dag uitgetrokken. In september worden alle klompen ter keuring ingestuurd. Sommige zo vers, dat ze nog helemaal nat zijn!

De jury buigt zich tussen 09.30 en 17.30 uur over de inzendingen. Publiek is daarbij van harte welkom. Daarnaast is er een uitgebreide collectie klompen te bezichtigen.

Nationale Klompenbeurs vrijdag 5 oktober 2018

Op vrijdag 5 oktober start om 09:00 uur de Nationale Klompenbeurs. Rond 11:00 uur is het tijd voor de prijsuitreiking en worden de Zilveren Klomp voor Nationaal Kampioen machinaal gemaakte klompen en Zilveren Effer voor Nationaal Kampioen handgemaakte klompen uitgereikt door Kees van Rooij, burgemeester van Meierijstad. Vanaf 12:00 uur is er van alles te doen en te beleven met de klomp als rode draad. Alles ademt klompen bij De Helden van Kien: er is een BBQ-boot, lekker eten en drinken en overal staan gezellige kraampjes met vele wetenswaardigheden over klompen. Vanaf 16:00 uur is er muziek en dans. Speciaal voor deze gelegenheid komt de Rooise band The Circle optreden en ook de Rooise zangeres Anne van der Heijden zal niet ontbreken. Daarnaast is er dans van de ‘Hollandse meiden op Klompen’. De avond duurt tot 23:00 uur. Een gezellige en feestelijke dag!

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud