Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud: opgravingsweekend op 30 en 31 oktober in Liempde

Publicatiedatum: 06-10-2021

De vlag mag uit, want na een onderbreking van twee jaar kunnen we onze gezamenlijke opgravingsevenementen in de dorpen van Het Groene Woud weer hervatten. Op 30 & 31 oktober zullen we opnieuw samen op ontdekking gaan in Liempde in de tweede editie van het CARE-archeologieweekeinde, georganiseerd door Erfgoedvereniging Kèk Liemt en de Archeologische werkgroep Kempen en Peelland. En u bent wederom van harte uitgenodigd mee te komen doen.
 
Het eerste weekeinde in 2019 leverde al interessante resultaten op. De bodem bleek nog redelijk intact en de deelnemers vonden een hoop materiaal. De vondsten uit de proefputten lieten zien dat Liempde als kerndorp is ontstaan in de 16e en 17e eeuw. Betrekkelijk laat dus. Dat heeft er alles mee te maken dat Liempde in feite een agglomeraat is van verschillende buurtschappen (Berg, Hezelaar, Kerkeind, Koestraat, Looeind, Vrilkhoven). Deze buurtschappen hebben, op hun beurt, wel diepe wortels en lijken terug te gaan tot hoeven en gehuchten uit de vroege Middeleeuwen. Over deze ontstaansgeschiedenis willen we nu mee te weten komen. 

Tegelijkertijd werden ook nieuwe verhalen opgediept. Zo vonden we in de Parkstraat een kartetskogel die kan worden toegeschreven aan de aanwezigheid van Franse troepen tijdens de opmars van generaal Pichegru in de Lage Landen in 1794. Samen met de vondsten op de Roosakker in Kasteren werpen deze een nieuw licht op de Slag om Boxtel.
      
Een putje in de tuin van de oude pastorie liet zien dat de bodem, in tegenstelling tot eerdere adviezen, helemaal niet verstoord was, maar bovendien dat onder het intacte dikke akkerdek waardevolle archeologische resten schuil gingen uit de 14e en 15e eeuw. Dankzij de inspanningen van erfgoedvereniging Kèk Liemt, de gemeente en de ontwikkelaar van de geplande nieuwbouw, kon een deel van deze resten later worden veiliggesteld. Waar een paar proefputjes al niet toe kunnen leiden.

 Ook nieuwsgierig geworden naar wat er nog meer te ontdekken valt en zin om mee op onderzoek te gaan? Dat kan! U kunt zich hiervoor aanmelden op: info@kekliemt.nl

Het CARE archeologieweekeinde is voor inwoners van Liempde en het Groene Woud en alle andere geïnteresseerden die zin hebben om mee op onderzoek te gaan. De werkwijze is toegankelijk voor jong en oud en archeologische voorkennis is niet nodig. U krijgt van ons aan het begin een korte instructie en de benodigde materialen zodat u vervolgens zelf aan de slag kan. Deskundige archeologen zijn in de buurt om u hierin te begeleiden. Zien we u in Liempde? 

Meer info: https://gemeenschapsarcheologie.nl/

Groene Handdruk voor Harrie Maas van Monumentenhuis Brabant
Word Vriend, win een boek! Winnaars januari - juni 2024
VACATURE: Coördinator LEADER Het Groene Woud (12 uur p/w)
Neem deel aan de Van Gogh NP Academie in 2025
K2Challenge: Doe mee en win een mooi bedrag voor jouw plan of project voor de jeugd
Nieuwsbrief 42 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Geopend: de LEADER-subsidieregeling – Alle goede ideeën verzamelen!
Anton Hellings: “Het Wijboschbroek is mijn thuisgrond”
Project PlantenNu verrijkt Het Groene Woud met ruim 7.600 planten
... in Het Groene Woud