Halte 13 Tour Het Groene Woud: Opening Duurzaamheidsvallei Heukelom

Publicatiedatum: 10-09-2014

Op zondag 14 september wordt de Duurzaamheidsvallei geopend. De Duurzaamheidsvallei ligt langs de Voorste Stroom tussen Tilburg en Oisterwijk. Alles wat momenteel gaande is op het gebied van duurzaamheid kan langs dit riviertje worden beleefd. Concreet gaat het om energie, natuur, landbouw en cultuurhistorie. Een groot gedeelte ligt in het Heukelomse landschap. Daar vindt ook de opening plaats. De openingshandeling begint om 13.00 uur op het terrein aan de Laag Heukelomseweg 11 in Heukelom.  De opening vormt tevens de dertiende halte van Tour Het Groene Woud. De jubileumtour die wordt georganiseerd ter ere van het vijftienjarig bestaan van Het Groene Woud.

Voorbeeld van duurzaamheid

Het plan is om de Duurzaamheidsvallei een voorbeeld te laten worden van duurzaamheid in de meest brede zin van het woord. De duurzaamheidsvoorbeelden worden hier op een plezierige en educatieve manier gepresenteerd. Het vormt tevens een belevenis voor regiobewoners en toeristen. Het plan bestaat uit twee fasen. In de eerste fase worden alle plannen met het gebied die er zijn of die al zijn verwezenlijkt tot eenheid gebracht. De eerste fase moet eind 2014 klaar zijn. Eind dit jaar moet het mogelijk zijn om langs aaneengesloten wandel-, fiets- en ruiterpaden tussen Tilburg en Oisterwijk te recreëren. In deze fase realiseert het Deltaplan voor het Landschap zoveel mogelijk nieuwe beplanting. Het gebied krijgt uniforme informatieborden en bewegwijzering. Eind 2016 moet de tweede fase zijn voltooid. Dan zijn uiteenlopende duurzame voorbeelden gerealiseerd zoals het opwekken van energie uit water, wind- en zonne-energie, het terugbrengen van cultuurhistorische elementen, natuur en dergelijke.

De opening

De officiële opening wordt verricht door het college  van Burgemeester en Wethouders  van de gemeente Oisterwijk en een vertegenwoordigende wethouder van de gemeente Tilburg. De opening wordt op een ludieke wijze ondersteund door de theatergroep van Anke van Esch. Op het terrein vind je allerlei kraampjes op het gebied van duurzaamheid, natuur, cultuur en ecologie.  Hier staat ook de promotiestand en het springkussen van Het Groene Woud. Belangstellenden die de opening bijwonen komen zo eveneens meer te weten over dit bijzondere gebied, waar het gonst van de activiteiten. Ook aan de kinderen is gedacht, want naast het springkussen van Het Groene Woud, zijn diverse andere activiteiten te ondernemen. Zo staat er een botsauto op zonne-energie, een auto op houtverbranding en kunnen kinderen meedoen aan een wedstrijd: het ontwerpen van een windmolen met een zo hoog mogelijke stroomopbrengst. Op deze middag is het ook mogelijk om naar het Valkenbos te gaan waar zij van een natuurliefhebber uitleg krijgen over roofvogels, zoogdieren en planten. 

Bij de promotiestand van Het Groene Woud kunnen bezoekers een stempel krijgen voor Het Groene Woud gezelschapsspel. Hier vind je meer informatie over de evenementen van Tour Het Groene Woud.

 

Foto-expositie 'Het Groene Woud' van De Hippe Fotoclub
Nieuwsbrief 40 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Nieuwsbrief 39 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Natuurbeheerder Sjors de Kort: "Wij zijn de spreekbuis van de natuur"
Grond kopen en natuur ontwikkelen? Het kan, ook als particulier! Ad en Ine de Kort zijn trotse eigenaren van een eigen leembos
LEADER-subsidieregeling voor projecten in Het Groene Woud opent tweede helft april
Eerste boom geplant aan Everse Zoom - Een project met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud
Nieuwsbrief 38 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Naar de Geelders met Ger van den Oetelaar in een filmpje van Groen Ontwikkelfonds Brabant
... in Het Groene Woud