Het Groene Woud Sap-persdagen in Schijndel, Oirschot, Eindhoven, Boxtel

Publicatiedatum: 28-09-2016

De succesvolle sap-persdagen van de afgelopen jaren krijgen dit jaar een mooi vervolg. In september en oktober worden in Het Groene Woud vijf sap-persdagen georganiseerd waar particulieren hun eigen appels en/of peren kunnen laten persen. Het sap komt in de herkenbare Groene Woud-verpakking ‘Sappig’, waarvan de ontwikkeling mede mogelijk is gemaakt door Streekfonds Het Groene Woud.

Stichting de Brabantse Boerderij heeft de afgelopen jaren een impuls gegeven aan de organisatie van de sap-persdagen. Op deze dagen kunnen particulieren hun overschot aan (hoogstam)fruit omzetten in vruchtensap, dat voor een langere periode bewaard kan blijven. Sappig bevat 100% vruchtensap, geproduceerd van zeven kilo versgeperst fruit, dat ongefilterd het pak in gaat. Dat verklaart de karakteristieke troebele kleur. Dankzij pasteurisatie blijft Sappig puur en (h)eerlijk lang lekker. Een pak sap blijft ongeopend twee jaar goed en na aanbreken twee maanden (mits liggend bewaard).

Duurzaam
In de praktijk blijkt dat de sapbox veelal op het keukenblad staat en daardoor veel bekijks heeft. Zowel kinderen als volwassenen drinken het (h)eerlijke sap en zijn enthousiast over de duurzame dorstlesser. Sappig kent geen toevoegingen en bevat alleen de natuurlijke aanwezige fruitsuikers. Eenmaal gekocht ben je verkocht. In 2016 worden er 4.000 pakken Sappig verspreid. Met het persen of kopen van het sap dien je ook meerdere duurzame doelen. Je helpt mee aan het tegenaan van verspilling, draagt bij aan de versterking van de hoogstamfruitcultuur en houdt de bijenstand in stand. Voor een extra duurzame impuls, zit er statiegeld op de boxen. Gebruikte verpakking worden ingezet voor een tweede leven.

Sap-persdagen & Sappig kopen

Heb je interesse om dit jaar sap van je eigen fruit te laten maken? Meld je dan via e-mail aan bij een van de sap-persdagen in Het Groene Woud: zaterdag 24 en zondag 25 september in Oirschot (’t Zand) (sapdagoirschot@gmail.com), zondag 2 oktober in Boxtel (oude fruitboomgaard centrum) (sapdagboxtel@gmail.com), zondag 9 oktober Schijndel (Schaapskooi) (sapdagschijndel@gmail.com). Als je geen eigen fruit hebt, kun je terecht bij de sap-persdag bij de Philips Fruittuin. Daar kun je je eigen fruit, samen met kinderen, plukken en ter plekke laten persen. Deze sap-persdag is op zaterdag 15 oktober. Je hoeft je niet aan te melden. Bij al deze sap-persdagen komt je sap in de streekeigen verpakking Sappig.

Je kunt Sappig ook kopen. Dat kan via de webwinkel van Het Groene Woud of door een e-mail te sturen naar sapkopen@gmail.com. Een pak Sappig met 5 liter vruchtensap kost 12,50 euro.

Revolverende middelen

De verpakkingen van Sappig zijn gerealiseerd met behulp van een renteloze lening van Streekfonds Het Groene Woud. Doordat de financiële middelen terugbetaald worden, kunnen later andere initiatieven opnieuw gebruik maken van het Streekfonds. Dit is mogelijk, omdat Stichting de Brabantse Boerderij een nieuw verdienmodel opzet. Daarmee is er ook sprake van financiële duurzaamheid.

Groene Handdruk voor Harrie Maas van Monumentenhuis Brabant
Word Vriend, win een boek! Winnaars januari - juni 2024
VACATURE: Coördinator LEADER Het Groene Woud (12 uur p/w)
Neem deel aan de Van Gogh NP Academie in 2025
K2Challenge: Doe mee en win een mooi bedrag voor jouw plan of project voor de jeugd
Nieuwsbrief 42 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Geopend: de LEADER-subsidieregeling – Alle goede ideeën verzamelen!
Anton Hellings: “Het Wijboschbroek is mijn thuisgrond”
Project PlantenNu verrijkt Het Groene Woud met ruim 7.600 planten
... in Het Groene Woud