Lancering meerdaagse route Beelden in het Dommeldal

Publicatiedatum: 21-07-2020

Zondag 19 juli werd de nieuwe meerdaagse fietsroute Beelden in het Dommeldal door wethouder Peter van de Wiel gepresenteerd bij Bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd. De fietsroute heeft als doel om bezoekers te bewegen langer in de regio te verblijven en hiermee de lokale economie te stimuleren. De route is verkrijgbaar als folder op diverse toeristische plaatsen in onder meer Boxtel, Best, Liempde en Sint-Oedenrode, te downloaden van de website beleefboxtel.nl en gastvrijliempde.nl en is opgenomen in de app Routes in Het Groene Woud.

De meerdaagse fietsroute ‘Beelden in het Dommeldal’ volgt rivier de Dommel, een prachtige beek in Nationaal Landschap Het Groene Woud. De route bestaat uit twee delen: een naar ’s-Hertogenbosch en de andere naar Eindhoven. Of je nu ’s-Hertogenbosch aandoet of de route naar Eindhoven fietst, je treft onderweg talrijke kunstwerken aan, midden in het landschap of in de dorpen. De fietsroutes zijn gebaseerd op het fietsroutenetwerk. De route naar ’s-Hertogenbosch is 47 kilometer lang en start in Boxtel en loopt via de dorpen Gemonde, Sint-Michielsgestel, Vught, Haaren, Oisterwijk en Lennisheuvel. Onderweg tref je zo’n 50 kunstwerken. In ’s-Hertogenbosch kun je een bezoek brengen aan onder meer het Noordbrabants Museum.

Vanuit Liempde start de route naar Eindhoven. Deze is 60 kilometer lang en loopt langs 60 kunstwerken. In Eindhoven is een bezoek aan het Van Abbemuseum absoluut de moete waard. De route gaat via de dorpen Boskant, Best, Son en Breugel, Sint-Oedenrode en Olland.

Cultureel weekend

De fietsroute is gericht op kunstliefhebbers en stimuleert hen tot een langer verblijf in Nationaal Landschap Het Groene Woud. Om optimaal te kunnen genieten van de meerdaagse fietsroute ‘Beelden in het Dommeldal’ is overnachten daarom een echte aanrader. Op de website beleefboxtel.nl en gastvrijliempde.nl is een koppeling gemaakt tussen informatie over de route en de diverse verblijfsaccommodaties. Ook geeft de website een overzicht van de mogelijkheden om een verblijf uit te breiden tot een cultureel weekend met een bezoek aan een van de galerieën of het volgen van een creatieve workshop.

Routeapp

Naast de fietsfolder en vermelding op websites, is de meerdaagse fietsroute Beelden in het Dommeldal opgenomen in de app Routes in Het Groene Woud. In de app is elk kunstwerk opgenomen als POI (Point of interest) met foto en vermelding van de kunstenaar. De app zorgt voor navigatie van knooppunt naar knooppunt, maar geeft ook een signaal als een kunstwerk nadert.

Studente Sint Lucas

De meerdaagse fietsroute is onderdeel van het project Stapelen binnen Kloppend hart van Het Groene Woud. Binnen dit project is ook een vlonderpad gerealiseerd bij kasteel Stapelen; voorzien van drie kunstwerken ontworpen door Sint Lucas-studente Demi Iraca. De kunstwerken zijn opgenomen in de fietsroute en een foto van een van de kunstwerken siert zelfs de voorzijde van de routefolder. Tijdens de lanceringsbijeenkomst werd Demi door Peter van de Wiel in het zonnetje gezet en bedankt voor haar inzet en mooie ontwerpen.

Fotobijschrift: Uitreiking display met routefolders door Peter van de Wiel aan Trudy Rebel (Kempse Hoeve - Boxtel) – foto: Ruud van Nooijen

Groene Handdruk voor Harrie Maas van Monumentenhuis Brabant
Word Vriend, win een boek! Winnaars januari - juni 2024
VACATURE: Coördinator LEADER Het Groene Woud (12 uur p/w)
Neem deel aan de Van Gogh NP Academie in 2025
K2Challenge: Doe mee en win een mooi bedrag voor jouw plan of project voor de jeugd
Nieuwsbrief 42 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Geopend: de LEADER-subsidieregeling – Alle goede ideeën verzamelen!
Anton Hellings: “Het Wijboschbroek is mijn thuisgrond”
Project PlantenNu verrijkt Het Groene Woud met ruim 7.600 planten
... in Het Groene Woud