PROGRAMMA Doe- en Denkdag Het Groene Woud - 13 maart 2014

Publicatiedatum: 21-02-2014

Samen doen, samen denken, zorg voor elkaar

én meer over kracht van dierencarnaval!

Dit is het thema van de Het Groene Woud Doe- en Denkdag, die donderdag 13 maart 2014 plaatsvindt bij Zorghoeve ’t Binnenveld en Winery & Herbs in Schijndel.

Samen de handen uit de mouwen steken om de lente tot bloei te laten komen in Het Groene Woud. Van gedachten wisselen over de mogelijkheden van zorg voor elkaar binnen deelgemeenschappen en in coöperatieverband. Geïnformeerd worden over hoe werken met ambassadeurssoorten kan bijdragen aan meer publieke aandacht voor Het Groene Woud. Nieuwe mensen leren kennen en oude bekenden ontmoeten.

Dit zijn de doelen van eerste Doe- en Denkdag Het groene Woud in 2014. Je bent van harte uitgenodigd!

Programma

16.00 – 16.15 uur             

Ontvangst met koffie en thee bij Zorghoeve ‘t Binnenveld

16.15 – 16.30 uur             

Welkom - Yvo Kortmann, voorzitter Stichting Streekhuis Het Groene Woud

Korte bedrijfspresentaties - Zorgboerderij ’t Binnenveld en Winery & Herbs

16.30 – 18.00 uur            

Samen doen: planten & zaaien (in deelgroepen) bij Zorghoeve ’t Binnenveld

Let op: het is verstandig om voor dit programmaonderdeel laarzen mee te nemen!

Samen denken: Denk-opdracht binnen het thema ‘Zorg voor elkaar’                                                            

18.00 – 19.00 uur             

Gezamenlijke maaltijd met terugkoppeling van de denk-opdracht (in deelgroepen)

19.00 – 20.30 uur             

Lezingen en workshops

- Zorg voor elkaar                                              

- Werken met ambassadeurssoorten

20.30 – 21.00 uur             

Afsluiting met borrel bij Zorghoeve ‘t Binnenveld

 

Zorghoeve ’t Binnenveld biedt ouderen een zinvolle en plezierige dagbesteding en beschikt daarvoor onder meer over dieren, moes- en bloementuinen, akkerbouw en een groentewinkel. Er wordt samen gekookt en gegeten, op het land gewerkt, gelachen en voor elkaar gezorgd. Zorghoeve ’t Binnenveld werkt samen met Zorggroep Elde. www.zorghoevebinnenveld.nl

Winery & Herbs staat voor het zien, proeven, voelen en ervaren van de tuinbouw en de wijnmakerij en heeft onder meer een wijngaard, kruidentuin en streekwinkel. Als bezoekerscentrum en daarmee poort tot Het Groene Woud biedt Winery & Herbs alle (achtergrond)informatie om op pad te gaan in de omgeving. www.wineryandherbs.nl


Lezing en workshop: Zorg voor elkaar

Anja Verweij (projectleider Leefbaarheidsagenda Het Groene Woud) zal tijdens het middagprogramma de denkopdracht binnen het thema ‘Zorg voor elkaar’ inleiden en begeleiden. Ze heeft recent de leefbaarheidsagenda opgesteld waarin beschreven wordt hoe Het Groene Woud burgerinitiatieven het beste kan ondersteunen. Ook heeft zij alle huidige burgerinitiatieven in beeld gebracht, waarvan er ruim twintig betrekking hebben op zorg en diensten (voor elkaar).

Twee van deze burgerinitiatieven komen vervolgens voor het voetlicht:

Tiny Vermeer (Vermeer Professional Organising) vertelt over het project ‘55+ aan de slag’, waarbinnen een systeem wordt opgezet dat voorziet in de afstemming van vraag en aanbod op het gebied van diensten aan huis bij ouderen, uitgevoerd door werkelozen 55+-ers. Op dit moment loopt van dit project een pilot in Haaren.

Dianne Schellekens (Schellekens Proces & Project) werkt onder de naam ‘Ban de geranium’ aan het opzetten van een dienstencoöperatie voor Het Groene Woud. Dienstenruil en dienstenwerk zijn waardevolle concepten binnen de eigen woonomgeving. Om de benodigde infrastructuur hiervoor te realiseren, is het belangrijk om vragers en aanbieders tijdig te betrekken.

Inleiding en forum: Le Carnaval des Animaux in Het Groene Woud

Binnen Het Groene Woud en op andere plekken in Nederland en Vlaanderen zijn goede ervaringen opgedaan met het werken met ambassadeurs- of adoptiesoorten. Op de klanken van de compositie van ‘Le Carnaval des Animaux’ passeren enkele praktijkvoorbeelden. Mooie ervaringen en plannen met de bever, de patrijs, het edelhert, de bij en andere iconen komen aan de orde. De voordelen van het werken met ambassadeurssoorten voor de biodiversiteit worden duidelijk, evenals de publieke aandacht hiervoor en het verdienmodel voor het gebied. Wat kunnen en willen we hier in Het Groene Woud mee?, is de vraag aan de forumleden en het publiek.

Wim Ruis, verbonden aan IVN Brabant, verzorgt de inleiding en is forumleider.

Waar en wanneer?

Doe- en Denkdag Het Groene Woud, lente 2014

Donderdag 13 maart 2014

16.00 – 21.00 uur

Zorghoeve ’t Binnenveld, Boxtelseweg 5 in Schijndel.

Winery & Herbs, Boxtelseweg 23 in Schijndel.

Aanmelden

Kom je ook? Je doet beslist nieuwe ideeën en contacten op!

Stuur vóór vrijdag 7 maart 2014 een e-mail naar communicatie@hetgroenewoud.com om je aan te melden. Vergeet daarin niet je naam en indien relevant je organisatie te vermelden.

De Doe- en Denkdag is een initiatief van Stichting Streekhuis Het Groene Woud.

Per heden vindt – parallel aan de seizoenen – vier keer per jaar een ‘Het Groene Woud Doe- en Denkdag’ plaats: inspirerende bijeenkomsten waarbinnen meedenken over de toekomst van Het Groene Woud, daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken en ontmoeting samengaan. De Doe- en Denkdagen vervangen de jaarlijkse Meierij/Het Groene Woud-Themadag.

Tijdens deze Doe- en Denkdag is er voor een beperkt aantal organisaties ruimte om zich te presenteren met een informatiestand. Dus meld je snel aan via communicatie@hetgroenewoud.com Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Groene Handdruk voor Harrie Maas van Monumentenhuis Brabant
Word Vriend, win een boek! Winnaars januari - juni 2024
VACATURE: Coördinator LEADER Het Groene Woud (12 uur p/w)
Neem deel aan de Van Gogh NP Academie in 2025
K2Challenge: Doe mee en win een mooi bedrag voor jouw plan of project voor de jeugd
Nieuwsbrief 42 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Geopend: de LEADER-subsidieregeling – Alle goede ideeën verzamelen!
Anton Hellings: “Het Wijboschbroek is mijn thuisgrond”
Project PlantenNu verrijkt Het Groene Woud met ruim 7.600 planten
... in Het Groene Woud