Vier nieuwe publicaties ...in Het Groene Woud

Publicatiedatum: 29-11-2015

Op 12 november is de ‘Canon van Het Groene Woud’ verschenen. Een rijk geïllustreerd boek over de historie van Het Groene Woud. Welke gebeurtenissen en verschijnselen hebben geleid tot het ontstaan van huidige landschap en in hoeverre zijn er van het vroegere landschap nog elementen aanwezig? Het zijn enkele vragen die in het boek aan bod komen. Daarnaast zijn er in november ook drie andere prachtige boeken verschenen: ‘De dynamische hoeve’, ‘In de koecken gelevert…’ en het boek ‘Velder en Heerenbeek’. De boeken zijn te bestellen via de webwinkel van Het Groene Woud. Alle vier de publicaties zijn met steun van Streekfonds Het Groene Woud tot stand gekomen.

De ‘Canon van Het Groene Woud’ is een uitgave van Stichting Brabantse Bronnen, geschreven door Jan van der Straaten. Deze stichting publiceerde in juni 2015 al een digitale versie van de landschapscanon. Ook deze publicatie geeft een weergave van belangrijke ontwikkelingen in het landschap. De website is verdeeld over verschillende tijdsperiode waaronder een twintigtal casussen zijn verdeeld. Op 12 november verscheen ook het boek ‘De dynamische hoeve’, een uitgave van Stichting de Brabantse Boerderij. Het boek omschrijft de veranderingen van boerderijgebouwen en hun omgeving in de Meierij van ’s-Hertogenbosch in de periode 1662 tot 2015. Waarom 1662? Toen is er een verbaal opgesteld waarin 100 boerderijen, 15 molens en 1 pastorie uitvoerig zijn beschreven. Deze gebouwen waren onder beheer van de Raad van State. Het verbaal bleek een waardevolle bron te zijn om boerderijgebouwen van 1662 goed te leren kennen. Exact 353 jaar later zijn zo goed mogelijk dezelfde boerderijen opnieuw bezocht. Wat er in die tijd veranderde, hoe, waarom en wanneer dat gebeurde omschrijft auteur Karel Leenders in het boek ‘De dynamische hoeve’.

In de koecken gelevert

Op woensdag 18 november 2015 is het historisch kookboek ‘In de koecken gelevert…’ verschenen. In het stijlvol vormgegeven boek staat de keukengeschiedenis van Kasteel Stapelen in Boxtel centraal. Schrijver en historicus Hein Vera biedt de lezer een verrassend kijkje in een kasteelkeuken van rond 1500. Extra bijzonder zijn de recepten in het boek, die mensen thuis kunnen maken, gebaseerd op de ingrediënten die de kasteelbewoners indertijd in hun keuken (‘koecken’) gebruikten. In de aanloop naar publicatie van het kookboek organiseerde Streekhuis Het Groene Woud in oktober 2015 de kookwedstrijd ‘Erfgoedchef van de toekomst 2015’. Daarnaast staat er in 2016 een cultuurhistorisch kasteeldiner op Stapelen op het programma.

Velder en Heerenbeek

Het vierde bijzondere exemplaar dat in november verscheen, is het boek ‘Velder en Heerenbeek’. Een boek van Ger van den Oetelaar over de geschiedenis en de huidige situatie van de twee prachtige landgoederen Velder en Heerenbeek. Met ontwikkelingen vanaf de Middeleeuwen tot heden, maar daarnaast ook met een vooruitblik op de toekomst. In het boek komen vele, interessante onderwerpen komen aan bod, zoals de unieke grenswallen, de sterrenbos-structuur op Velder, de geschiedenis van het eigendom van de landgoederen, de bijzondere ligging op de grens van de drie Meierijse kwartieren (Kempenland, Peelland & Kwartier van Oisterwijk) en de monumentale panden. Kortom, een rijk gevuld boek over twee natuurparels in Het Groene Woud.

 

Groene Handdruk voor Harrie Maas van Monumentenhuis Brabant
Word Vriend, win een boek! Winnaars januari - juni 2024
VACATURE: Coördinator LEADER Het Groene Woud (12 uur p/w)
Neem deel aan de Van Gogh NP Academie in 2025
K2Challenge: Doe mee en win een mooi bedrag voor jouw plan of project voor de jeugd
Nieuwsbrief 42 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Geopend: de LEADER-subsidieregeling – Alle goede ideeën verzamelen!
Anton Hellings: “Het Wijboschbroek is mijn thuisgrond”
Project PlantenNu verrijkt Het Groene Woud met ruim 7.600 planten
... in Het Groene Woud