Vlaamse reus begint aan nieuwe toekomst

Publicatiedatum: 03-05-2013

Bijdrage Streekfonds aan restauratie Vlaamse schuur

Helvoirt, 2 mei 2013 – De Vlaamse schuur aan de Udenhoutseweg 8 in Helvoirt is in redelijke staat. Alleen het rieten dak is sterk aan vervanging toe en ook delen van de sporen onder het riet zijn weggerot. Doelstelling van de eigenaren Robert van Tuijl en Susan van Oirschot is om de Vlaamse schuur te restaureren en een nieuwe bestemming te geven als boerderijwinkel voor de verkoop van eendenvlees van de eigen eendenboerderij en als ontvangstruimte voor rondleidingen en excursies. Voor de restauratie hebben de eigenaren een stimuleringsbijdrage uit het Streekfonds Het Groene Woud ontvangen.

Vlaamse schuur

De bestaande schuur staat op de eerste kaarten van 1832 reeds ingetekend op de huidige locatie, maar de exacte leeftijd is veel ouder, maar niet bekend. De huidige bijbehorende boerderij is van latere datum en werd halfweg vorige eeuw gebouwd langs de doorgaande weg als vervanging van een verder naar achter gelegen voorganger. De Vlaamse schuur heeft altijd onderdeel uitgemaakt van een bebouwingscluster van boerderijen en schuren. De huidige situatie is nog steeds een ensemble van diverse boerderijen en schuren, waaronder diverse historische Vlaamse schuren.

Eendenboerderij

Eind 2011 zijn de eigenaren gestart met de eendenboerderij. De eenden worden gehouden in een stal met een lage bezetting, waardoor ze hun natuurlijk gedrag vertonen. De eendenboerderij is in bezit van het RSCPA freedom food certificaat. De boerderij is omgedoopt tot ‘Eendenboerderij Helvoirt’ en de zelf opgefokte eenden worden verkocht onder de noemer ‘Brabantse eend’. Het eendenvlees staat bij veel restaurants in de omgeving op de kaart als streekproduct. Nu is de huisverkoop van het eendenvlees vanuit de bijkeuken alleen nog op vrijdagmiddag. Na restauratie van de Vlaamse schuur wordt in deze schuur een boerderijwinkel gerealiseerd en zullen er ruimere vaste openingstijden komen. Ook zal de schuur na restauratie dienst gaan doen als ontvangstruimte voor excursies. Door het bedrijf open te stellen komen bezoekers in aanraking met het voedsel dat duurzaam geproduceerd wordt. Kijk voor meer informatie op www.eendenboerderijhelvoirt.nl.

Streekfonds Het Groene Woud

Voor de restauratie hebben de eigenaren een stimuleringsbijdrage uit het Streekfonds Het Groene Woud ontvangen. Het Streekfonds wordt gevoed met extra rente die de Rabobank geeft over de rente die houders van een Rabo StreekRekening Het Groene Woud ontvangen en door een deel van de rente die geschonken wordt door dezelfde rekeninghouders. Ook ontvangt de Stichting Streekrekening Het Groene Woud een bedrag aan donaties t.b.v. het Streekfonds. Jaarlijks is vanuit het Streekfonds circa € 200.000,- beschikbaar voor projecten die de kwaliteit van Het Groene Woud versterken. Zie www.hetgroenewoud.com/streekrekening

 

Foto-expositie 'Het Groene Woud' van De Hippe Fotoclub
Nieuwsbrief 40 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Nieuwsbrief 39 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Natuurbeheerder Sjors de Kort: "Wij zijn de spreekbuis van de natuur"
Grond kopen en natuur ontwikkelen? Het kan, ook als particulier! Ad en Ine de Kort zijn trotse eigenaren van een eigen leembos
LEADER-subsidieregeling voor projecten in Het Groene Woud opent tweede helft april
Eerste boom geplant aan Everse Zoom - Een project met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud
Nieuwsbrief 38 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Naar de Geelders met Ger van den Oetelaar in een filmpje van Groen Ontwikkelfonds Brabant
... in Het Groene Woud