Vlechten van gebruiksvoorwerpen wordt immaterieel cultureel erfgoed

Publicatiedatum: 05-09-2014

Zaterdag 6 september plaatst de Vereniging van Vlechters (VvV) het vlechten van gebruiksvoorwerpen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat gebeurt tijdens het Vlecht- en Wilgenfestival in Schijndel in Nationaal Landschap Het Groene Woud, waar de heer Brinkman, voorzitter van de VvV, en Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, om 15.00 uur hun handtekeningen zetten op het officiële certificaat.

De voordracht van het vlechten wordt mede ondersteund door het Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde. De VvV wil in samenwerking met het museum het ambachtelijk vlechten meer onder de aandacht brengen en zorgen dat de kennis en technieken van het ambacht blijven bestaan en doorgegeven worden naar volgende generaties. De vlechters gaan zich inzetten het imago van vlechten te versterken en te laten zien hoe de traditie van het vlechtambacht een plaats inneemt in hedendaagse kunst- en design. Hiermee willen ze nieuwe generaties vlechters aanspreken, ook door in de te spelen op de huidige trends van duurzaamheid en ambachtelijkheid.

Unesco

De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland komt voor uit de ratificatie van de UNESCO Conventie ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed door Nederland in 2012. Gemeenschappen kunnen zelf hun traditie voordragen tot plaatsing op de lijst. De Nationale Inventaris wordt gecoördineerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).

Traditie & Design

De traditie van vlechten gaat eeuwen terug. In archeologische opgravingen zijn regelmatig gevlochten voorwerpen gevonden, vaak met technieken die nog steeds gebruikt worden. Men vlocht gebruiksvoorwerpen zoals manden, wiegen, bijenkorven, meubels en andere voorwerpen. Voor het vlechten van gebruiksvoorwerpen wordt gebruikt gemaakt van allerlei materialen. Van oudsher zijn dat materialen die in directe omgeving van de vlechter in de natuur voorhanden zijn, zoals wilgenteen, biezen, twijg- en grassoorten en later ook rotan, afkomstig uit Nederlands-Indië. Tegenwoordig wordt er ook met andere, moderne materialen gevlochten, zoals plastics, papier en karton. De laatste jaren wordt er veel geëxperimenteerd met vlechten met gerecycled materiaal, vooral door jonge vlechters en designers. Naast nieuwe materialen worden er ook nieuwe voorwerpen gevlochten. Recente ‘uitvindingen’ in het vlechtwerk zijn grafmanden en lijkbaren. Er is een trend merkbaar in de hang naar duurzaamheid en ambachtelijk gemaakte producten. De vlechters spelen hierop in en de gevlochten ‘kisten’ zijn een groot succes.

Vlecht- en Wilgenfestival

Midden in Nationaal Landschap Het Groene Woud, op het terrein van Winery and Herbs in Schijndel, vindt op 6 en 7 september een groot vlecht- en wilgenfestival plaats om het tienjarig bestaan van de VvV te vieren. Een speerpunt voor de vereniging is het tot stand laten komen van een wilgensoortentuin. Stichting Streekhuis Het Groene Woud ondersteunt hierbij.
Met het jubileum-Vlechtfestival richt de vereniging zich op het grote publiek, dat tijdens het festival kennis kan maken met de vele facetten van het vlechten. Op beide dagen is er een markt waar, naast allerlei vlechtwerk, ook materialen, gereedschappen en boeken aangeboden worden. Voor de bezoeker is er heel wat zien en te doen. Zo zijn er demonstraties mandenmaken, mattenkloppers maken, een bijenkorf vlechten volgens het principe van de gulden snede, boommandjes maken etc. Ook worden er op het marktterrein kinderworkshops gegeven. Kinderen kunnen zich ook uitleven met spelletjes en het actief meevlechten aan een wilgenhutje.
Het festival vindt plaats bij Winery & Herbs, tevens bezoekerscentrum van Het Groene Woud, Boxtelseweg 23 in Schijndel. Het festivalterrein is zowel op 6 als 7 september geopend van 11.00 – 17.00 uur.


 

STOP op aanvragen grote LEADER-projecten
Nieuwsbrief 44 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Groene Handdruk uitgereikt aan Jeroen Naaijkens
Van Gogh Nationaal Park is officieel en Het Groene Woud ligt er middenin!
Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
Het nieuwe Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap geeft de natuur een toekomst
VOORAANKONDIGING – WERKATELIER MOZAÏEK DOMMELVALLEI – VRIJDAG 8 NOVEMBER A.S.
Nieuwsbrief 43 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
... in Het Groene Woud