Presentatie twee nieuwe publicaties en uitreiking Boerderijpluim 2015

Publicatiedatum: 18 oktober 2015

Stichting Brabantse Bronnen en Stichting de Brabantse Boerderij organiseren op donderdag 12 november in ’t Spectrum in Schijndel de bijeenkomst ‘Landschap & boerderijen. Een blik op het rijke verleden van De Meierij’. Een bijeenkomst waarbij twee nieuwe boeken worden gepresenteerd die inzicht geven in de historische ontwikkeling van het prachtige landschap en van cultuurhistorische waardevolle boerderijen in De Meierij. Tevens wordt ook de Boerderijpluim 2015 van Stichting de Brabantse Boerderij uitgereikt. Bezoekers zijn welkom van 14.00 tot 17.20 uur (met na afloop een afsluitende borrel).

Noord-Brabant, en specifiek de Meierij, is rijk aan prachtige natuurgebieden, landschappen en cultuurhistorisch waardevolle boerderijen. Deze zijn niet zomaar ontstaan, maar hebben zich in de loop der jaren ontwikkeld tot wat ze nu zijn. Op donderdag 12 november worden twee nieuwe boeken gepresenteerd die inzicht geven in deze geschiedenis. Het eerste boek is van Stichting Brabantse Bronnen en heeft de titel ‘Het Groene Woud. Ontwikkeling van landschap, natuur en bewoning’. Het boek  geeft een beeld van de historische landschapsontwikkeling van Het Groene Woud, vanaf de prehistorie tot heden. Het is geschreven door Jan van der Straaten in het kader van het project Landschapscanon van Het Groene Woud. Daarnaast heeft ook Stichting de Brabantse Boerderij een nieuwe uitgave: ‘De dynamische hoeve. Veranderingen in boerderijgebouwen en hun omgeving in de Meierij van ’s-Hertogenbosch, 1662 – 2015’. Een boek, geschreven door Karel Leenders, over de veranderingen in boerderijgebouwen en hun omgeving in de Meierij van ’s-Hertogenbosch, specifiek in de periode 1662 tot 2015.

Programma

Een belangrijk onderdeel van het programma is de uitreiking van de Boerderijpluim 2015. De Boerderijpluim is een initiatief van Stichting de Brabantse Boerderij en wordt dit jaar voor de vijfde keer overhandigd. De pluim gaat naar de boerderijeigenaar die met zijn of haar restauratie, renovatie of herbestemming een bijzondere en onderscheidende prestatie heeft geleverd. De winnaar krijgt, naast de Boerderijpluim, ook het eerste exemplaar van het boek ‘De dynamische hoeve’. Naast de twee boekpresentaties en de uitreiking van de Boerderijpluim 2015, bestaat het programma uit diverse lezingen over historische ontwikkelingen in het landschap en van boerderijen. Zo geeft archeologisch onderzoeker Johan Verspay een lezing over de transformatie van het Brabantse platteland in de late Middeleeuwen en Jos Bertens, boerderijdeskundige van Stichting de Brabantse Boerderij, een lezing over de bouwhistorie van Het Groot Duijfhuis in Kasteren en de bijbehorende Vlaamse Schuur. Kortom, een gevarieerd programma voor iedereen die geïnteresseerd is in landschap, boerderijen en (cultuur)historie. Dagvoorzitter van de bijeenkomst is Arnoud-Jan Bijsterveld, voorzitter van Stichting Brabantse Bronnen en hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University.

Aanmelden

Geïnteresseerden die graag aanwezig willen zijn, kunnen zich tot 5 november aanmelden via info@vantlaarhof.nl. Vermeld hierbij eventueel ook de organisatie die wordt vertegenwoordigd. De uitgave van Stichting Brabantse Bronnen is mede mogelijk gemaakt door Streekfonds Het Groene Woud en de provincie Noord-Brabant. Het streekfonds heeft, net zoals het Prof. Dr. Van den Eerenbeemtfonds (onderdeel van de provincie), ook bijgedragen aan de uitgave van Stichting de Brabantse Boerderij. Beide publicaties zijn uitgegeven door Pictures Publishers.

De volledige uitnodiging met daarin meer informatie over de publicaties en het programma kun je hier downloaden.

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud