Presentatie van de Landschapscanon van Het Groene Woud op 15 juni aanstaande

Publicatiedatum: 29 mei 2015

Nationaal Landschap Het Groene Woud is een gebied bestaande uit prachtige natuurgebieden, authentieke landschappen en een diversiteit aan cultuurhistorie. Het landschap is niet zomaar ontstaan, maar het resultaat van allerlei historische ontwikkelingen. De prehistorie, de Romeinse tijd, de Middeleeuwen, maar ook latere periodes hebben hun sporen nagelaten. Stichting Brabantse Bronnen wil deze geschiedenis op een interessante manier beleefbaar maken en ontwikkelt momenteel de Landschapscanon van Het Groene Woud. De landschapscanon wordt op maandag 15 juni gepresenteerd in het Boterkerkje in Oirschot (ontvangst bij Auberge de Zwaan). Alle geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Bezoekers zijn welkom vanaf 13.30 uur.

De volledige pdf van de uitnodiging is hier te downloaden.

De Landschapscanon van Het Groene Woud geeft inzicht in de historische landschapsontwikkeling van Het Groene Woud, vanaf de prehistorie tot heden, en vertelt een regionaal verhaal over de landelijke gemeenten in het gebied. De landschapscanon krijgt vorm in een website en een boek. Als uitwerking van de canon zijn ook enkele erfgoedprojecten uitgevoerd. De erfgoedprojecten dragen bij om de geschiedenis van het landschap meer beleefbaar te maken en de kwaliteit van het landschap te versterken. Een voorbeeld is het project ‘Grenswallen in Het Groene Woud’, waarbij onderzoek is gedaan naar de historie en opbouw van grenswallen. Vervolgens zijn gedeelten van grenswallen hersteld en meer zichtbaar gemaakt voor voorbijgangers. Binnen de erfgoedprojecten behoort ook de realisatie van drie authentieke waterputten, twee veldkapellen en zevenentwintig toponiemenbanken verspreid over Het Groene Woud. Een toponiemenbank is ook wel een zitbank met daarop een toponiem die behoort bij het gebied waar het bankje staat. Een toponiem is een plaatsaanduiding of veldnaam die vroeger werd gebruikt. Deze zijn ook allemaal opgenomen in wandel- en fietsroutes.

Presentatie op 15 juni
De bezoekers worden op maandag 15 juni om 13.30 uur ontvangen bij Auberge de Zwaan in Oirschot. Na ontvangst, wordt het gezelschap begeleid naar het nabijgelegen Boterkerkje. De website Landschapscanon van Het Groene Woud wordt gepresenteerd door dr. Geertrui Van Synghel, auteur van de website en onderzoeker van de Noord-Brabantse geschiedenis. Het boek, met als titel ‘Het Groene Woud. De ontwikkeling van landschap, natuur en bewoning’, wordt inhoudelijk toegelicht door auteur dr. Jan van der Straaten. Daarnaast komen er diverse sprekers aan het woord, onder meer de gedeputeerde Cultuur van de provincie Noord-Brabant en Patrick Timmermans, directeur van Erfgoed Brabant. De gedeputeerde gaat samen met Ruud Severijns, burgemeester van de gemeente Oirschot, de website lanceren waarna hij vervolgens een presentatie geeft over de visie van de provincie op het tot leven brengen van erfgoed in het Brabantse landschap. De resultaten van de erfgoedprojecten worden via beeldmateriaal gepresenteerd in Auberge de Zwaan. Bezoekers kunnen hier voorafgaand aan de presentaties in het Boterkerkje, in de pauze en na afloop rustig rondlopen om meer te weten te komen over de erfgoedprojecten. Kijk voor het volledige programma op www.hetgroenewoud.com. 

Aanmelden
Geïnteresseerden die graag aanwezig willen zijn, kunnen zich tot 8 juni aanmelden via info@vantlaarhof.nl. Bezoekers zijn vanaf 13.30 uur welkom in Auberge de Zwaan (opening start om 13.50 uur). De bijeenkomst is naar verwachting rond 16.45 uur afgelopen. Daarna is er nog gelegenheid om na te praten bij Auberge de Zwaan. De entree is gratis (inclusief twee consumpties). Het project Landschapscanon van Het Groene Woud wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant en Streekfonds Het Groene Woud.

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud