Project: Landschapsontwikkeling in het Aa-dal

Publicatiedatum: 15 december 2022

Een deel-landschap dat Het Groene Woud van harte volgt en ondersteunt, ligt in het Aa-dal van Berlicum en Middelrode. Daar wordt onder meer een voedselbos aan de Westakkers beheerd door Stichting Landschapsbeheer Aa-dal. Deze club, in 2014 klein begonnen met het knotten van wilgen, is inmiddels uitgegroeid tot een bevlogen organisatie, waarbinnen zo’n zeventig vrijwilligers zich inzetten voor natuur, landschap en cultuurhistorie van hun eigen leefomgeving, het Aa-dal. En dat zijn precies de speerpunten waar ook Het Groene Woud zich op richt.

“Het plantmateriaal van ons voedselbos d’Ekkers zit inmiddels allemaal in de grond”, vertelt voorzitter Maarten Post enthousiast. “Een hele klus hoor, we hebben er drie jaar over gedaan.” Maar dan heb je ook wat. Het voedselbos aan de Westakkers in Berlicum is de trots van de stichting. Vrijwilligers bundelden de krachten om tot een plantengemeenschap vol eetbare soorten te komen. Landbouw en natuur worden er gecombineerd met duurzame voedselproductie. Het noorden van het voedselbos is aangelegd als productiebos met rechte paden en soorten in lange rijen. Vele fruitbomen en struiken groeien en bloeien er inmiddels: van walnoten, peren en kersen tot vijgen, hazelnoten en vele soorten bessen. In het zuiden is een romantisch bos gemaakt met kronkelpaadjes, geschikt om op ontdekking te gaan. Ook is er een ontmoetingsplaats met zitjes en een tafel. Onder meer dassen, hazen, vossen en torenvalken zijn al gesignaleerd. Het duurt nog een paar jaar tot het voedselbos tot volle wasdom is gekomen, maar de plek is nu al rijk en vruchtbaar gebleken.

Lokale ideeën

Post: “Stichting Landschapsbeheer Aa-dal is een burgerinitiatief. Het werk wordt dus uitgevoerd door vrijwilligers, waar nodig ondersteund door (betaalde) professionals. We hebben ongeveer drie hectaren grond in beheer van onder meer gemeente Sint-Michielsgestel en Brabants Landschap.” De stichting genereert geen inkomsten, maar ontvangt van de terreineigenaren wel gepaste vergoedingen voor organisatie- en onderhoudskosten. “We hebben veel lokale ideeën, vaak samen met partners uit ons gebied”, aldus Post. “Op dit moment praten we bijvoorbeeld met de heemkundekring De Plaets Berlicum-Middelrode over manieren om de cultuurhistorie, de natuur en het landschap van het Aa-dal weer meer in beeld te krijgen.”

Westakkers Blond

Twee jaar achtereen pachtte de stichting een roggeakker van de provincie. “Vier maanden geleden hebben we de rogge geoogst en in oktober hebben we de Muifelbrouwerij in Oss opdracht gegeven om van de rogge een ‘Westakkers Blond’ te brouwen.” De eventuele bescheiden winst wordt weer gebruikt om de natuur en het landschap van de Westakkers verder te verfraaien. Meer over het roggebier Westakkers Blond is HIER te lezen.

Samenwerking

Post is content over de samenwerking met Het Groene Woud. “Onze doelstelling en aanpak sluiten naadloos op elkaar aan. Samen willen we de natuur- en landschapskwaliteiten van onze leefomgeving verder uitbouwen. Door bij Het Groene Woud aan te haken tijdens bijvoorbeeld een subsidietraject, wordt er ook voor ons meer mogelijk. Alleen zijn we daar te klein voor.”

Onze leefomgeving mooier maken

“Ik ben trots op onze stichting”, meldt Post ten overvloede. “Ontstaan vanuit een ‘clubje houthakkers’ doen we inmiddels veel meer en nemen onze activiteiten nog altijd toe. We zijn ingebed in een breder netwerk, werken samen met partijen als Het Groene Woud en krijgen het vertrouwen van de gemeente. Bovenal zorgen we er met elkaar voor dat onze eigen leefomgeving gezond blijft en steeds mooier wordt.”

Meer informatie over Stichting Landschapsbeheer Aa-dal is te lezen op hun website.

Deel-landschappen in Het Groene Woud

Het Groene Woud richt zich anno 2022 primair op natuur, landschap en erfgoed binnen eigen deel-landschappen. Wat we daarmee bedoelen?

Eigen – Omdat de gebruikers ervan zich er (mede) verantwoordelijk voor voelen.

Delen – Omdat meerdere vrijwilligers en partners er samenwerken en er met elkaar genieten.

Landschap – Omdat het altijd gaat om fraaie, groene gebieden met meerdere functies en een eigen verhaal.

Een deel-landschap in Het Groene Woud heeft altijd actuele en potentiële natuur- en/of erfgoedwaarden. Het vormt vaak de overgang tussen dorpsbebouwing en grote natuureenheden, veelal een beek. Het gebied heeft altijd een uniek verhaal en een eigen identiteit. Vrijwilligers – vaak buurtbewoners – zorgen voor de ontwikkeling en het beheer. Het Groene Woud ondersteunt.

Inmiddels ondersteunt Het Groene Woud zo’n vijftien deel-landschappen. Voor meer info, lees HIER verder.

Vrijwilligers aan het werk in het Aa-dal. Foto: Albert Zomers

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud