Succes Boxtelse Voedseltuin smaakt naar méér

Publicatiedatum: 03 april 2018

Dankzij de steun van vele partners en de inzet van inmiddels zo’n twintig bevlogen vrijwilligers kan Voedseltuin Boxtel terugblikken op een succesvol 2017. De goede oogst leidde tot een vlekkeloze gratis levering van verse groenten aan de Boxtelse Voedselbank. Ook in 2018 is het ‘gratis weggeven’ wat de klok slaat. Daarom blijven giften en donaties zeer nodig. Nationaal Landschap Het Groene Woud zegde al financiële steun toe, vier jaar lang. Om nog meer inkomsten te genereren, ontwikkelt de Boxtelse Voedseltuin uiteraard ook eigen activiteiten.

De ‘Stichting Boxtelse Voedseltuin e.o.’ is in 2017 van start gegaan met de Voedseltuin op het terrein van De Kleine Aarde. Het doel is tweeledig: enerzijds de cliënten van de Boxtelse Voedselbank voorzien van gratis verse groenten, anderzijds een passende werkervaringsplaats bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Verse groenten, veel werkplezier

“Veel vrijwilligers hervinden hier hun arbeidsritme en hun werkplezier”, aldus initiatiefnemer en coördinator Theodoor van Leeuwen. “Er zijn al concrete voorbeelden van medewerkers die weer aan een betaalde baan zijn begonnen.”

Giften en subsidies

De tuin, die volledig op vrijwilligers draait én de opbrengsten gratis weggeeft, is volledig afhankelijk van giften en subsidies. “We konden in 2017 rekenen op veel investeringspartners”, knikt Van Leeuwen. “Zo ontvingen we van Nationaal Landschap Het Groene Woud een financiële bijdrage voor maar liefst vier jaar. Daar zijn we in de exploitatie van onze tuin zeer mee geholpen. We verkopen zelf immers niets, we geven alles weg. Dan zijn toegezegde jaarlijkse inkomsten zeer welkom.”

Teamuitjes

De zoektocht naar inkomsten om de tuin te exploiteren, blijft voor Van Leeuwen prioriteit, “zeker nu we de tuin in 2018 willen uitbreiden”, vertelt hij. “Daarom bieden we bedrijven en organisaties sinds kort de mogelijkheid om teamuitjes op de tuin te houden. Voor een goede prijs zorgen wij voor een aantrekkelijk programma dat past bij de tuin én het doel dat de organisatie zelf voor ogen heeft. Daarmee geven ze invulling aan ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ en wij hebben er een inkomstenbron bij.”

Bewonderen, meehelpen en ondersteunen?

Interesse in een teamuitje op de Boxtelse Voedseltuin? Neem voor het bespreken van de mogelijkheden contact op met Theodoor van Leeuwen, telefoon: 06 53 15 53 61, e-mail: tvleeuwen@xs4all.nl. Doneren kan natuurlijk ook. Dat doe je op bankrekeningnummer NL31RABO0306883732 t.n.v. ‘Boxtelse Voedseltuin’.

De Voedseltuin aan het Klaverblad 13 in Boxtel is elke werkdag geopend van 09.00 uur tot 14.00 uur. Op deze tijden is iedereen van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Kijk voor meer informatie op www.voedseltuinboxtel.nl.

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud