Succesvolle opening Heukelommetje

Publicatiedatum: 21 mei 2013

Heukelom, 21 mei 2013 - Op 17 mei 2013 vond de officiële opening plaats van het Heukelommetje, een gloednieuw ommetje over boerenland in buurtschap Heukelom, tussen Oisterwijk en Tilburg. Met zo’n 100 bezoekers was de opening druk bezocht. Onderdeel van de opening was ook de ondertekening van een kavelruil. Met deze kavelruil komt er ruim 3 hectare landschapselementen en natuur bij, wordt de bedrijfsstructuur van drie agrarische bedrijven versterkt en komt er een nieuw wandelpad  dat Oisterwijk met het nieuw geopende Heukelommetje verbindt. Het Heukelommetje biedt de mogelijkheid voor ondernemers, bewoners of organisaties om ook hun naam aan het Heukelommetje verbinden. Tijdens de openingsbijeenkomst meldden zich spontaan twee nieuwe sponsors.

Initiatief van Deltaplan voor het Landschap

Het Heukelommetje is een initiatief van het project Deltaplan voor het Landschap, Het Groene Woud, in nauwe samenwerking met Brabants Landschap. Doel van het Deltaplan voor het Landschap is om Moerenburg, Heukelom en Koningshoeve, een mooi en landelijk gebied tussen Oisterwijk en Tilburg, nog aantrekkelijker te maken. Enerzijds om er prettig in te wonen en te recreëren, anderzijds om  de bedrijfsvoering van de hier gevestigde agrariërs te versterken.  Doel van het Deltaplan voor het Landschap is ook, dat bewoners en omwonenden zelf investeren in hun eigen woonomgeving.

Samenwerking

De bijeenkomst werd afgetrapt door Ger van den Oetelaar, voorzitter van Stuurgroep Deltaplan voor het Landschap.  Hij benadrukte het belang van samenwerking: “We hebben enkele jaren geleden bewust voor het gebied Moerenburg-Heukelom-Koningshoeve gekozen als pilot voor het Deltaplan voor het Landschap. We hebben hiermee niet voor de makkelijkste weg gekozen, want het is een gebied waar veel druk staat op de grond. Samenwerking is noodzakelijk om in zo’n gebied de gewenste doelstellingen te bereiken. En met name ook de bereidheid bij terreinbeheerders en grondeigenaren om open te staan voor samenwerking. Dit hebben we in dit pilotgebied bereikt. Onder meer door het afsluiten van meerdere Deltacontracten met agrariërs en de realisatie van het Heukelommetje dat we vandaag openen."

Sponsoring

Het Heukelommetje loopt over boerenland dat beschikbaar is gekomen dankzij afspraken met agrariërs. Het ommetje is toegevoegd aan het wandelroutenetwerk Het Groene Woud en is voorzien van twee informatiepanelen. De panelen zijn gesponsord door Vereniging Groen Boer en Doen en Rabobank Hart van Brabant. Onderdeel van het ommetje is een mooie hangbrug over de Voorste Stroom. Van het ommetje is een wandelboekje uitgegeven met informatie over natuur en cultuur in de omgeving van het Heukelommetje. Deze boekjes zijn onder meer verkrijgbaar bij Café Mie Pieters in Heukelom, startpunt van het ommetje. Bij het café is ter gelegenheid van de opening een oplaadpunt voor fietsen op zonne-energie geplaatst, dat gesponsord is door Connex Innovations. Het Heukelommetje biedt de mogelijkheid voor ondernemers, bewoners of organisaties om ook hun naam aan het Heukelommetje verbinden. Nieuwe ideeën, inzet, tijd of financiële ondersteuning zijn van harte welkom. Tijdens de openingsbijeenkomst meldden zich spontaan twee nieuwe sponsors: de uitbaters van Café Mie Pieters die een zitbank beschikbaar stellen en familie Van Puijenbroek die een robuuste picknickset wil plaatsen bij de hangbrug.  Meer informatie over het Heukelommetje is te vinden op de website www.hetgroenewoud.com/deltaplan.

Foto's bekijken?

klik hier voor de foto's van de fotolijsten of voor een impressie van de dag

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud