Veel belangstelling bij boekpresentatie Kartuizerhoeven

Publicatiedatum: 18 maart 2016

Donderdagmiddag 17 maart vond, in een volle raadszaal in Boxtel, de presentatie plaats van het boek ‘Kartuizerhoeven op Kleinder Liempde in Boxtel en de roeping van de Kartuizers Peijnenburg en Pijnenburg’. Eerste exemplaren van het boek werden aangeboden aan Henny Peijnenburg, Jan Peijnenburg en Riek Vermeltfoort-Peijnenburg. Zeer bijzonder was de presentatie van oud-kartuizer Jan Peijnenburg.

Wethouder Peter van de Wiel fungeerde als gastheer en dagvoorzitter en onderstreepte daarmee de betrokkenheid en steun van de gemeente Boxtel aan dit samenwerkingsproject. “Het is belangrijk dat de verhalen van de kartuizers en van het leven in Boxtel ook voor de toekomst blijven bewaard.”
Het onderzoek naar de kartuizerhoeve Goorestraat 1 is uitgevoerd onder leiding van de Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel in samenwerking met de Archeologie Vereniging Kempen Peelland, Heemkundekring Boxtel, Stichting de Brabantse Boerderij, Streeknetwerk Het Groene Woud en de gemeente Boxtel.
 

Bouwen aan toekomst

Rijksarchivaris Jan Sanders, verbonden aan het BHIC en auteur van het standaardwerk ‘Kartuizers in het land van de Dommel’, hield een boeiende lezing over ‘Kruisheren of Kartuizers? De schenking van Arnt Stamelaert van Breugel’.
Oud-kartuizer Jan Peijnenburg, tevens familie van de voormalige bewonersgeneratie van de kartuizerhoeve in Kleinder Liempde, vertelde over Binnenlicht - Het innerlijk leven van de kartuizers. Indrukwekkend was zijn presentatie die begon met het geluid van de luidende klokken van het kartuizerklooster in Calci waar Jan en Kees Peijnenburg en Toon Pijnenburg alle drie geleefd hebben. Hij sloot af met de zeer mooie woorden: “op grond van het verleden, in het heden, bouwen aan de toekomst”.

Boek

Als laatste kwam de auteur van het nieuwe kartuizerboek, Ger van den Oetelaar, aan het woord. Op zijn eigen wijze vertelde hij over de tot standkoming van het boek. Aanvankelijk leek het archeologisch onderzoek naar de kartuizerhoeve Goorestraat 1 weinig op te leveren, maar Ger gaf aan dat vooral het bouwhistorisch onderzoek van John van Lierop veel informatie opleverde dat hij in het boek kon verwerken. Ook kon hij veel informatie halen uit het ontzettend rijke archief van de familie Peijnenburg. Totaal onverwacht, zo verhaalde Ger, kwamen er verbindingen tussen de kartuizers en de families Peijnenburg en Pijnenburg en de hoeven op Kleinder Liempde boven water.

Aan het einde van de bijeenkomst overhandigde wethouder Peter van de Wiel de eerste exemplaren van het boek aan leden van de familie Peijnenburg.
Het boek ‘Kartuizerhoeven op Kleinder Liempde in Boxtel en de roeping van de Kartuizers Peijnenburg en Pijnenburg’ van auteur Ger van den Oetelaar, telt 256 pagina’s en is rijk geïllustreerd. Het wordt uitgegeven door Pictures Publishers en kost € 22,50 (te bestellen via www.picturespublishers.nl). Meer informatie over het boek is te vinden op de website van de Stichting Kartuizerklooster Sinte Sophia van Constantinopel.
 

Peter van de Wiel (L) overhandigt onder toeziend oog van auteur Ger van den Oetelaar (2e van links) de eerste exemplaren van het kartuizerboek aan Henny Peijnenburg, Riek Vermeltfoort-Peijnenburg en Jan Peijnenburg. Fotograaf: Ruud van Nooijen.

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud