Verbeterplan vleermuiskelder De Baast

Publicatiedatum: 16 juli 2013

Bericht van IVN Oirschot - In het voorjaar van 2013 maken we kennis met Stichting Streekrekening Het Groene Woud. We hebben al een flinke tijd plannen om de vleermuiskelder op De Baast te verbeteren. Want zoals die er nu uitziet zal er geen vleermuis gaan wonen.

Waarom dan niet zou men zich kunnen afvragen? Nu kijk je door de entreepoort helemaal door de kelder naar het einde achterin. Dus van enige constante temperatuur is helemaal geen sprake. Ook het licht komt helemaal achterin, en ook de wind heeft vrij spel door de gehele kelder.

Cheque 1000 euro

We nemen onze plannen ter hand en dienen een aanvraag in voor een financiële ondersteuning bij genoemde Streekrekening Het Groene Woud en kennelijk is ons plan gedegen en goed onderbouwd. Want op 19 april mogen we in het gemeentehuis in Boxtel tijdens een symposium een cheque van 1.000 euro in ontvangst nemen.

Sleufgat

Met deze financiële hulp kunnen we een dichte deur laten maken, waarin een sleufgat voor de vleermuizen is uitgespaard. Daarachter komt een portaal, door er een verduisteringsmuur te maken, zodat licht en tocht uit de kelder geweerd worden. Constante temperatuur en duisternis zijn een goede basis voor de vleermuiskelder. Daarnaast maken we nog extra kieren en spleten in de kelder zelf, door kierstenen tegen het plafond te maken. Want kieren van 2,5 tot 3 cm zijn in de regio het betere werk gebleken. Ook amfibieën blijven toegang krijgen door onder de deur een onderbroken dorpel te maken.

Eerste inventarisatie

Binnenkort starten we met een eerste inventarisatie van wat er bij toeval toch in de vleermuiskelder verzeild geraakt is en gaan dan zo spoedig mogelijk over tot de uitvoering van onze plannen. Zodat de overwinterende vlinders weer hun plek kunnen zoeken, maar we hopen natuurlijk op de goede reactie van de vleermuizen.

Nieuwe site! 

Kijk vooral ook eens op onze vernieuwde site : http://ivn.nl/afdeling/oirschotHet IVN Oirschot jaarprogramma zit weer boordevol leuke wandelingen en erg leerzame avonden.

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud