Volop edelherten in beeld! - Bronstexcursies bijzonder succesvol

Publicatiedatum: 19 oktober 2018

Eind september zijn in Het Groene Woud de bronstexcursies naar de edelherten begonnen. Onder leiding van gidsen van Brabants Landschap, ARK Natuurontwikkeling en SPPiLL zijn kleine groepen belangstellenden getuige van het burlen en van het wapengekletter van de geweien, uitgevoerd door de imposante ‘koningen van het woud’. “Alle groepen zien daadwerkelijk de edelherten en het burlen is vaak goed te horen”, aldus Gerard Traa, terreinbeheerder bij Brabants Landschap. De bronstexcursies zijn allemaal volgeboekt, maar ook gedurende het jaar zijn er edelhertexcursies te boeken via de website van D’n Liempdsen Herd.

Gerard Traa is terreinbeheerder bij Brabants Landschap. Bijna dagelijks is hij te vinden in De Scheeken, het natuurgebied tussen Best en Liempde, waar in 2017 vier herten en negen hindes zijn uitgezet. Later dat jaar zijn de eerste Brabantse edelhertenkalfjes geboren, in juni 2018 groeide de groep met nog eens nieuwe kalfjes. “Tijdens de excursies zijn nu veel meer herten te zien dan vorig jaar”, aldus Traa. “Er komen veel mensen op af, waardoor de edelherten soms pas laat, zo tegen het donker, uit de dekking komen.”

Van wijd en zijd

Kees Quinten is  gids voor Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) en heeft inmiddels drie bronstexcursies begeleid. “Elke keer hebben we edelherten kunnen zien en in de verte was ook het burlen te horen. Fijn natuurlijk, want iedereen komt met hetzelfde doel. Veel deelnemers komen uit Brabant, maar er zaten bijvoorbeeld ook drie Belgen in één van mijn groepen. Zij hadden ook op de Veluwe deelgenomen aan een bronstexcursie, maar hadden het idee dat ze hier veel dichter bij de herten konden komen.” Naast Belgen hebben er ook al mensen uit onder meer Rotterdam, Roosendaal, Leiden, Haarlem, Hilversum, Amsterdam en Enschede deelgenomen aan de bronstexcursies in Het Groene Woud.

Modderbad

Tijdens zijn werk neemt Traa met regelmaat bijzondere zaken waar. “Ik zag ze een modderbad nemen in een poeltje, met daarin hun urine. Het hert wil dat de hindes naar hem ruiken en bij hem horen. Na de bronsttijd zijn overigens de hindes weer de baas.” Naast de edelherten zijn in het gebied ook sporen van een das en een vos gevonden.

Ook belangstelling voor een excursie naar de edelherten in Het Groene Woud? Deze zijn heel het jaar door te boeken via de website van D’n Liempdsen Herd.

Foto: Kees Beekmans

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud