Werner Bührs Brabantse Held van de Smaak

Publicatiedatum: 02 juni 2013

Tien kandidaten gingen 30 mei met elkaar de strijd aan voor de titel van ‘Brabantse Held van de Smaak 2013’. Dit jaar met het thema ‘ambachtelijke worst’. De kandidaten zijn op hun eigen en unieke wijze bezig zijn met het produceren van worst, waarbij de kernwoorden ambachtelijk, streekgebonden en duurzaam centraal staan.

Werner Bührs zal Brabant vertegenwoordigen bij de landelijke Held van de Smaak verkiezing die dit jaar in Venlo plaats vindt, Hoofdstad van de Smaak 2013. 

Winnaar

Met zijn Brabantse bakleverworst kreeg de biologische boerderijslager Werner Bührs de gehele jury unaniem op zijn hand. Juryvoorzitter Peter Brouwers prijst de smaak van de worst: “De smaak heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. Alle inzendingen lagen dicht bij elkaar als het gaat om de kernwaarden van de Week van de Smaak en de manier waarop zij zichzelf presenteren en met hun vak bezig zijn. Het product overtuigt bovendien van een gedegen stuk vaktechniek.” Bührs: “Super, ik ben echt onder de indruk. Ik dacht laat ik eens wat anders inleveren en dat is goed gevallen. Het is natuurlijk een winterproduct maar deze worst doet het ook goed in de zomer met een biertje of een wijntje er bij.” De slager bedankt Frank en Jolanda van Wagenberg van biologisch varkensbedrijf de Jofrahoeve uit Esch waar hij zijn ambacht beoefent: “De basis van een goede worst is natuurlijk goed vlees.”

Bührs kreeg een oorkonde met de tekst ‘Brabantse Held van de Smaak’ uitgereikt door juryvoorzitter Peter Brouwers van de ZLTO en gaat Brabant vertegenwoordigen in de landelijke verkiezing van de Held van de Smaak in het najaar in Venlo.

De jury

De kwaliteit van alle kandidaten was hoog waardoor het geen eenvoudige opdracht voor de jury was om daar één Held van de Smaak uit te selecteren. Na een eerste schriftelijke beoordeling op basis van de kernwaarden ‘duurzaamheid’, ‘van dichtbij’, ‘ambachtelijkheid’ en ‘voorbeeldfunctie’ werd hier vandaag nog het belangrijke criterium ‘smaak’ toegevoegd, in de vorm van een blinde smaaktest, waarvoor de kandidaten hun lekkerste worsten hadden meegenomen.
De 5-koppige Brabantse jury bestond uit Peter Brouwers (ZLTO bestuur, juryvoorzitter), Marc Raaijmakers (directeur horecaopleiding Koning Willem I College in Den Bosch), Joost van Roosmalen (hoofdredacteur tijdschrift Culinaire Saisonnier), Geert Braks (eigenaar restaurant de Hofkaemer in Bergeijk) en Ben Ackermans (Brabants Dagblad).

Verkiezing

De verkiezing vond plaats tijdens het Farm Festival op boerderij ’t Schop in Hilvarenbeek. Na de verkiezing maakte het publiek kennis met de winnaar en de genomineerden en ook zij keurden de ingezonden ambachtelijke worst.

De Week van de Smaak

De Week van de Smaak heeft als doelstelling: bewustwording over ambachtelijke, streekgebonden en duurzame voeding zodat de vraag sneller stijgt waardoor de productieomvang ervan toeneemt en producenten er een goede boterham aan kunnen verdienen. De Week van de Smaak vindt dit jaar plaats van 28 september tot en met 6 oktober. Een nationaal evenement waarin honderden grote en kleine lokale activiteiten “smaak” centraal laten staan.

Meer informatie over de week: www.weekvandesmaak.nl

De 10 kandidaten waren:

Antoine van Baars

Antoine van Baars keurslager

Deurne

Arno Baijens

Biologisch varkensbedrijf De Beukentuin

Hoogeloon

Cécile van den Broek

Biologische boerderijslagerij 't Schop

Hilvarenbeek

Werner Bührs

Biologisch boerderijslagerij Jofrahoeve

Esch

Jeffrey Faes

Van Caulil keurslager

Etten-Leur

Geert van der Kaa

Walnoothoeve(n)

Hoeven

Chris v.d. Pol

de Walhoeve

Tilburg/Goirle

Teresa Rahder

Biologische boerderij Sengersbroek

Heusden-Asten

Nol van Rijssel

Biologische boerderij De blije big

Eindhoven

Kees Scheepens

Duke of Berkshire (Walnoot en Wilg)

Oirschot

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud