Twee projecten, één doel: een vitale bodem

Publicatiedatum: 28-03-2018

Een gezonde bodem is goed voor de productiestabiliteit, maar is ook essentieel voor de waterregulatie (klimaatadaptatie), waterkwaliteit en biodiversiteit. Om zo’n vitale, veerkrachtige bodem in Brabant te realiseren, zijn twee projecten van start gegaan: Carbon Valley en Laanboomteelt op het melkveebedrijf.

In beide projecten spelen melkveehouders en boomtelers een hoofdrol. Het initiatief komt van De Duinboeren en het Louis Bolk Instituut. De projecten worden uitgevoerd met ondersteuning van Het Groene Woud.

Wil je het laatste nieuws weten over deze projecten: lees dan de nieuwsbrief. Wil je de de gratis nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan een mailtje naar communicatieteam@hetgroenewoud.com o.v.v. Nieuwsbrief Carbon Valley.

Carbon Valley, een verrijkte Brabantse bodem

Organische stof – carbon – is afkomstig van onder meer plantenwortels, bladeren, gewasresten en mest. Carbon vervult belangrijke functies in de bodemstructuur en vormt de cruciale schakel in gezonde bodemprocessen. In het project Carbon Valley gaan melkveehouders uit Nationaal Landschap Het Groene Woud, Agro As de Peel en andere Brabantse gebieden op hun bedrijven aan de slag om het organische stofgehalte in hun bodem ter verhogen. Ze trekken daarvoor drie groeiseizoenen uit (2017-2020), omdat het opbouwen van organisch stof een lange termijnproces is. Daarbij nemen ze de zorg voor de kwaliteit van hun grond integraal op in hun bedrijfsvoering.

Meer lezen over Carbon Valley? Klik hier.

Laanboomteelt: grazen tussen de bomen

Waar het bij Carbon Valley draait om het opbouwen van organische stof ligt de focus bij Laanboomteelt op het verkennen van de mogelijkheden van twee teelten – gras en boomteelt – op één perceel. Deze vorm van agroforestry is niet alleen goed voor de bodemkwaliteit maar ook voor een efficiënter gebruik van beschikbare grond. Een klassieke combinatie van agroforestry is de combinatie van akkerbouwgewassen en bomen voor houtproductie. Nieuw is de combinatie van grasland met laanbomenteelt. Melkveehouders in Nationaal Landschap Het Groene Woud zullen in het project hun geiten of koeien gedurende drie groeiseizoenen (2017-2020) tussen laanbomen laten grazen.

Meer lezen over Laanboomteelt op het melkveebedrijf? Klik hier.

Unieke expositie: De Hippe Fotoclub brengt de magie van Het Groene Woud in beeld
Heb je een goed idee? Maak dan gebruik van onze stimuleringsregeling projectinitiatieven!
In beeld: projectbegeleider John Vermeer, vriendelijke aanjager in Het Groene Woud
Dommelbiografie als basis voor inrichting van het landschap: ‘Het stroomgebied van de Dommel’ belicht de rivier van alle kanten
Groene Handdruk van Het Groene Woud besteed aan insectenhotel bij Kinderboerderij Kienehoeve
Uniek boek is voltooid: ‘Het stroomgebied van de Dommel’ belicht de rivier van alle kanten
Nieuwsbrief 30 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Project PlantenNu in Het Groene Woud van start
Paul Rüpp overleden, voormalig voorzitter Van Gogh Nationaal Park
... in Het Groene Woud