Binnenkort onder de bomen: de geiten van Verhoeven

Publicatiedatum: 12 maart 2018

Carla en Gerrit Verhoeven hebben in Biezenmortel een biologisch melkgeitenbedrijf met 1.100 geiten en 350 lammeren. Ze doen mee aan het project Laanboomteelt op het melkveebedrijf en laten vanaf het voorjaar van 2018 zo’n honderd lammeren grazen onder de bomen op het perceel van hun buurman: boomkwekerij Van Iersel.

Gerrit Verhoeven: “Onbekend met de inzet van dieren voor het landschap zijn we niet. Onze geitenlammeren grazen hier al in natuurgebied De Leemkuilen waar ze het terrein open houden.” De weidegang onder de bomen van boomkwekerij Van Iersel ziet hij met veel vertrouwen tegemoet.

Gesloten kringloop

“Enkele jaren geleden maakte ik met De Duinboeren een studiereis naar Engeland. Daar hoorde ik van een veehouder hoe hij dankzij bomen op zijn land mineralen uit de bodem weet te halen van wel drie meter diep. Dat vond ik mooi; al die mineralen en andere voedingsstoffen gaan dankzij bomen niet verloren. In plaats daarvan vinden ze via vallend blad hun weg naar het vee én voeden ze – opnieuw – de bodem. Daarmee is de kringloop gesloten. Dat spreekt mij als biologische melkveehouder zeer aan.”

Vallend blad, gezond gras

Vanaf de lente van 2018 grazen ook zijn eigen lammeren onder bomen. “We werken hiervoor samen met boomkwekerij Van Iersel die mijn geiten graag op zijn perceel verwelkomt. Hij heeft er veel loofbomen staan, variërend van kastanjes en beuken tot lindes en eiken. Al die bomen voeden dankzij vallend blad de grasklaver die we eronder hebben gezaaid. Daar zijn mijn lammeren goed mee. Ze krijgen via het gras alle natuurlijk aanwezige eiwitten, mineralen en sporenelementen binnen. Dat is een continu proces want datzelfde blad – organische stof – blijft ook de bodem voeden. Daarmee lopen mijn geiten altijd op gezonde grond. En er is nóg een voordeel: de bomen bieden schaduw, niet onbelangrijk bij weidegang.”

Delen van ervaringen

Nadelen ziet Verhoeven vooralsnog alleen in de toepasbaarheid op grote schaal. “Om ten volle van laanboomteelt op een melkveebedrijf te profiteren, heb je behoorlijk veel ruimte nodig voor de bomen. Ik heb het geluk dat ik een buurman heb met heel veel bomen. Maar veel percelen in de landbouw zijn niet ingericht op bomen. Verder zul je alternatieven moeten vinden voor de bewerking van een weide met bomen. Zware machines zijn uit den boze. Die drukken immers de voedingsrijke bodem kapot en dat wil je niet hebben als je afhankelijk bent van de vitaliteit ervan.” Verhoeven zal gedurende het project zijn ervaringen delen op bijeenkomsten van betrokken projectpartners. “Het is zonde als we allemaal op eigen houtje het wiel uitvinden. Ik vertel graag hoe het bij ons gaat verlopen, dan kunnen anderen ervan leren.”

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud