Boerderijpluim 2015 voor boerderij aan Pepereind in Cromvoirt

Publicatiedatum: 17 november 2015

Op donderdag 12 november heeft familie Ten Kate, eigenaar van de boerderij aan Pepereind 9 in Cromvoirt, de Boerderijpluim 2015 in ontvangst mogen nemen. De familie ontving de Boerderijpluim voor de bijzondere prestatie die ze leverde bij de restauratie van de boerderij. De Boerderijpluim is uitgereikt tijdens de bijeenkomst ‘Landschap & Boerderijen. Een blik op het rijke verleden van De Meierij’ in ’t Spectrum in Schijndel. Een druk bezochte bijeenkomst waarbij tevens twee nieuwe boeken werden gepresenteerd: ‘Canon van Het Groene Woud’ en ‘De dynamische hoeve’. De bijeenkomst werd georganiseerd door Stichting Brabantse Bronnen en Stichting de Brabantse Boerderij.

De Boerderijpluim is een initiatief van Stichting de Brabantse Boerderij en werd dit jaar voor de vijfde keer overhandigd. Er waren acht boerderijen geselecteerd die in de afgelopen jaren gerenoveerd, gerestaureerd of herbestemd zijn. Deze werden beoordeeld op o.a. architectuurhistorische, bouwhistorische en landbouwhistorische criteria. De familie Ten Kate van de boerderij in Cromvoirt mocht de Boerderijpluim in ontvangst nemen. Hun boerderij stamt uit 1647. “Met veel gevoel voor de historische waarden en betekenis van de onderdelen, is de boerderij zeer geslaagd en eigentijds gerestaureerd. Terughoudendheid, eenvoud en harmonie zijn de woorden waarmee de kwaliteit van deze restauratie is uitgevoerd”, aldus juryvoorzitter Joop Steenbakkers. De familie kreeg, naast de Boerderijpluim, ook het eerste exemplaar van het boek ‘De dynamische hoeve’ overhandigd.

Twee nieuwe boeken

Het boek ‘De dynamische hoeve’ is één van de publicaties die tijdens de bijeenkomst werd gepresenteerd. Het is een uitgave van Stichting de Brabantse Boerderij en geschreven door Karel Leenders. Het geeft inzicht in de veranderingen van boerderijgebouwen en hun omgeving in de Meierij van ’s-Hertogenbosch. Het gaat specifiek over de periode 1662 tot 2015. Daarnaast presenteerde ook Stichting Brabantse Bronnen een nieuwe uitgave: ‘Canon van Het Groene Woud’. Het is geschreven door Jan van der Straaten en geeft een beeld van de historische landschapsontwikkeling van Nationaal Landschap Het Groene Woud. Wat is er zo bijzonder aan het gebied, wat zijn de belangrijkste factoren die hierin een rol hebben gespeeld en in hoeverre zijn er van het vroegere landschap nog elementen aanwezig? Het zijn enkele vragen waar het boek antwoord op geeft. “We kunnen het ook wel een historische geografie van Het Groene Woud noemen”, aldus van der Straaten. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan wethouder Bart Claassen van de gemeente Schijndel door Yvo Kortmann, voorzitter van Het Groene Woud.

Boeken verkrijgbaar

De twee nieuwe publicaties van Stichting Brabantse Bronnen en Stichting de Brabantse Boerderij zijn te koop bij uitgever Pictures Publishers via www.picturespublishers.nl. De uitgave van Stichting Brabantse Bronnen is mede mogelijk gemaakt door Streekfonds Het Groene Woud en de provincie Noord-Brabant. Het streekfonds heeft, net zoals het Prof. Dr. Van den Eerenbeemtfonds (onderdeel van de provincie Noord-Brabant), ook bijgedragen aan de uitgave van Stichting de Brabantse Boerderij.

Pepereind 9 in Cromvoirt.

De familie Ten Kate met Joop Steenbakkers (2de van links) en dagvoorzitter Arnoud-Jan Bijsterveld (rechts). Foto: Ruud van Nooijen.

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud