Het Boxtelse geboortebos groeit en groeit: 300 bomen en struiken voor natuurbos in Liempde

Publicatiedatum: 28 november 2023

Zo’n dertig jonge gezinnen staken op 25 november zelf de handen uit de mouwen bij de jaarlijkse plantdag in het Boxtelse geboortebos aan de Smalvelderstraat in Liempde. Ouders, grootouders en kinderen plantten er samen 300 bomen en struiken. Ze kregen hulp van de Boxtelse wethouder Désiré van Laarhoven. De bomen en struiken vertegenwoordigen alle baby’s die sinds 1 juli 2022 in de gemeente zijn geboren.

De gemeente Boxtel was in 2022 initiatiefnemer van het geboortebos. De organisatie van de 2023-editie van deze plantdag was, net zoals vorig jaar, in handen van Natuurwerkgroep Liempde. De grond is van ARK Rewilding Nederland die ook voor de bomen en struiken zorgde. Doel is om aan de Smalvelderstraat via jaarlijkse plantdagen enkele duizenden exemplaren te planten zodat er in 2030 een (jong) leembos van formaat staat.

Bosuitbreiding De Scheeken

Het geboortebos op het ARK-perceel ligt pal tegen het gevarieerde bosgebied De Scheeken aan. Dankzij de plantdagen breidt dit bosgebied zich dus steeds een beetje verder uit. En dat is precies de bedoeling van het gebiedsprogramma Brabants Goud in Het Groene Woud van ARK. Dit is gericht op herstel, bescherming en uitbreiding van de leembossen die hier groeien. Een plantdag voor en door kinderen en hun (groot)ouders vergroot meteen de betrokkenheid van diverse generaties inwoners bij bos en natuur.

Ruim baan voor de natuur

Het zijn geen willekeurige bomen en struiken die samen het geboortebos vormen. Het gaat om soorten die hier van oorsprong thuishoren, zoals populieren, fladderiepen, zwarte elsen, de hondsroos en wilde kardinaalsmutsen. Deze bomen en struiken groeien hier goed én ze passen bij het bijzondere landschap van Het Groene Woud. Nu de bomen en struiken in het geboortebos in de grond zijn gezet, neemt de natuur het over. De vrijwilligers van Natuurwerkgroep Liempde houden qua beheer een oogje in het zeil.

Over Brabants Goud in Het Groene Woud

De activiteiten van ARK Rewilding Nederland in en om De Scheeken zijn deel van het rewildingproject ‘Brabants Goud in Het Groene Woud’. Dit project is gericht op herstel van de waardevolle natte leembossen die Het Groene Woud kenmerken. Deze behoren tot de meest waardevolle bossen van Nederland. Door natuurgebieden via de bossen aan elkaar te verbinden, ontstaat één robuust geheel. De Scheeken is hierbij de schakel tussen het Dommeldal en natuurgebied De Mortelen. Samen vormen ze het grootste landschapsreservaat van Brabant.

Foto's: Janneke van Engelen, ARK Rewilding Nederland

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud