Informatieavond over de komst van het edelhert naar Het Groene Woud

Publicatiedatum: 19 juni 2016

Brabants Landschap gaat samen met ARK Natuurontwikkeling in de zomer van 2016 edelherten uitzetten in Het Groene Woud. Donderdag 23 juni is hierover een informatieavond. In eerste instantie worden er twaalf tot vijftien edelherten geïntroduceerd in een omheind gebied van driehonderd hectare. Dit is de natuurlijke omvang van een kleine groep edelherten in het wild. De edelherten komen in natuurgebied De Scheeken tussen Best en Liempde, in het hart van Het Groene Woud! De informatieavond begint om 19.30 uur in Oirschot en is vrij toegankelijk voor belangstellenden. Wel graag hier aanmelden!

Datum: donderdag 23 juni 2016
Tijd: 19.30 tot 21.30 uur
Locatie: Herberg De Schutskuil in Oirschot

Terugkeer van de koning van het woud

In eerste instantie zullen twaalf tot vijftien edelherten terugkeren in een omheind gebied van driehonderd hectare. Dit is de natuurlijke omvang van een kleine groep edelherten in het wild.

Boegbeeld voor bijzondere natuur 

Het uitzetten van de edelherten gebeurt in samenwerking met Streekorganisatie Het Groene Woud. Het Groene Woud is van nature een vruchtbare streek, die zeer aantrekkelijk is voor edelherten. Het edelhert vormt voor Streekorganisatie Het Groene Woud het boegbeeld van de zeer bijzondere natuur in dit gebied. Ook andere partijen werden al in een vroegtijdig stadium betrokken bij het project. Zo zijn er al diverse bijeenkomsten geweest, waaronder  een avond voor de direct omwonenden, de ‘ecologische kring Midden Brabant’ en een avond voor horeca- en recreatieondernemers.

Oeroud patroon

Edelherten horen oorspronkelijk thuis in de Brabantse natuur en zijn zelfs een onmisbare schakel door hun rol als grote planteneter. Met hun specifieke gedrag en graasgewoonten zorgen edelherten voor meer leven in het landschap. Edelherten liggen graag te rollen in modderbaden die ze maken en ‘vegen’ met hun gewei langs bomen. Zo maken ze letterlijk plaats voor tal van andere dier- en plantensoorten.

Planning

Eind 2015 is begonnen met het voorwerk voor het plaatsen van afrastering in het toekomstige edelhertengebied in het hart van Het Groene Woud. Om precies te zijn in de Scheeken tussen Best en Liempde. De Scheeken vormt samen met het naastgelegen natuurgebied De Mortelen een van de grootste landschapsreservaten van Brabant. In 2005 is hier al een natuurbrug over de snelweg A2 aangelegd die de gebieden met elkaar verbindt. De herten zelf zullen waarschijnlijk in de nazomer van 2016 arriveren. Vanaf dat moment hebben ook bezoekers de mogelijkheid om de ‘koning van het woud’ te observeren.

Vrij toegankelijk

Het gebied in Het Groene Woud waar de edelherten komen te lopen, blijft vrij toegankelijk op wegen en paden. Brabants Landschap zorgt samen met SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) voor de opleiding van een aantal gidsen, die rondleidingen gaan geven in het edelhertengebied. Om ervoor te zorgen dat de edelherten voldoende rust krijgen zullen we wel een aantal aanvullende maatregelen nemen. Zo zal het gebied, zeker in de beginperiode, helaas niet toegankelijk zijn voor honden.  Daarnaast zal voor commerciële of georganiseerde activiteiten een vergunning moeten worden aangevraagd, daarmee kunnen wij sturen  in het type en aantal activiteiten dat in het gebied plaats vindt.

Kijk voor meer informatie op de website www.edelherteninhetgroenewoud.nl

(Bron: Brabants Landschap)

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud