Duizenden planten uitgedeeld ter versterking van Het Groene Woud

Publicatiedatum: 18-01-2024

18 januari 2024 - Het succesvolle project PlantenNu in Het Groene Woud is afgelopen week afgerond. Zeventien deelnemers in het buitengebied deden mee. Binnen dit project wil Het Groene Woud het landschap in het gebied versterken en de biodiversiteit verhogen. PlantenNu wordt gefinancierd door Van Gogh Nationaal Park en Trees for All. Uitvoeringspartner is Orbis.

 

Een medewerker van Orbis bezocht de deelnemers om ter plekke advies te geven van de mogelijkheden. Na deze ‘erfscan’ werd een beplantingsplan opgesteld, dat goedgekeurd werd door de deelnemer. Deelname was gratis voor iedereen met een geschikt erf binnen Het Groene Woud. Het budget hiervoor is verstrekt door Stichting Het Groene Woud en Trees for All. Beide organisaties vinden het belangrijk om het historische landschap en de bijbehorende biodiversiteit, veel verschillende dieren en planten, te versterken.

 

Deze week werden de planten samen met een duidelijke aanplant-handleiding gratis bij de deelnemers thuisbezorgd. Het aanplanten deden de deelnemers zelf. De familie Wester heeft de deelname als heel prettig ervaren. De erfscan, het deskundig advies, het meedenken en de persoonlijk hulp bij het gehele traject is erg waardevol geweest. “Je wilt immers dat het plantgoed dat je krijgt ook goed gaat groeien“ aldus Ivanka Wester. In totaal zijn er bijna 8.000 struiken aangeplant die de komende jaren zullen uitgroeien tot hagen, hoge struwelen en singels en voedselbosjes. Daarnaast werden er 20 mooie (fruit)bomen uitgedeeld.

De beplanting zorgt ervoor dat insecten, vogels en kleine zoogdieren kunnen nestelen, schuilen en voedsel kunnen vinden. Ook dragen planten bij aan een aantrekkelijk landschap, nemen ze CO2  op en zorgen ze voor koelere zomerdagen. Dit verhoogt de kwaliteit van de biodiversiteit en het landschap van Het Groene Woud.

De gekozen soorten planten komen allemaal van nature in Nederland voor, dit noemen we inheemse soorten. Hierdoor groeien de planten goed in dit gebied en bieden ze veel toegevoegde waarde voor de biodiversiteit. Veel inheemse planten worden geproduceerd met zaden uit het buitenland. Of met zaden uit Nederlandse bossen die ooit aangeplant zijn met planten die eigenlijk uit het buitenland komen. Hierdoor zijn ze wel goed, maar niet uitstekend aangepast aan de plaatselijke omstandigheden. PlantenNU! ging daarom nog een stap verder en leverde vrijwel alleen planten die niet alleen inheems, maar ook autochtoon zijn. Dat wil zeggen dat de ‘voorouders’ van deze planten zeker in de originele Nederlandse natuur voorkomen. Deze planten bieden de grootste meerwaarde voor de natuur.

De komende jaren gaan de planten uitgroeien tot grote landschapselementen, waardoor Het Groene Woud mooier en natuurlijker wordt en de biodiversiteit toeneemt.

Meer informatie is te vinden op de projectpagina https://www.hetgroenewoud.com/initiatieven/afgeronde-projecten/plantennu-in-het-groene-woud-2023

Foto-expositie 'Het Groene Woud' van De Hippe Fotoclub
Nieuwsbrief 40 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Nieuwsbrief 39 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Natuurbeheerder Sjors de Kort: "Wij zijn de spreekbuis van de natuur"
Grond kopen en natuur ontwikkelen? Het kan, ook als particulier! Ad en Ine de Kort zijn trotse eigenaren van een eigen leembos
LEADER-subsidieregeling voor projecten in Het Groene Woud opent tweede helft april
Eerste boom geplant aan Everse Zoom - Een project met steun van Landschapsfonds Het Groene Woud
Nieuwsbrief 38 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Naar de Geelders met Ger van den Oetelaar in een filmpje van Groen Ontwikkelfonds Brabant
... in Het Groene Woud