Project PlantenNu in Het Groene Woud van start

Publicatiedatum: 30-03-2023

Met het planten van een notenboom, een linde, een zoete kers én vijfhonderd stuks bosplantsoen bij voedseltuin Het Loonse Bos in Helvoirt (gemeente Vught) is het project PlantenNu in Het Groene Woud van start gegaan. Binnen dit project wil Het Groene Woud het landschap in het gebied versterken en de biodiversiteit verhogen. PlantenNu wordt gefinancierd door Van Gogh Nationaal Park en Trees for All. Uitvoeringspartner is Orbis.

Belangrijke doelstellingen van Stichting Landschap Het Groene Woud zijn versterking van het landschap en vergroten van de biodiversiteit. Een manier om deze te realiseren is het project PlantenNu in Het Groene Woud, een beplantingsproject voor (delen van) percelen in het buitengebied van Het Groene Woud, gelegen tussen de steden Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch.

Eerste aanplant bij Het Loonse Bos

Op vrijdag 24 maart 2023, midden in het beplantingsseizoen, gingen de eerste bomen en planten de grond in. Dit gebeurde bij Het Loonse Bos in Helvoirt (gemeente Vught), een jong voedselbos. Beheerder Pim de Boer is enthousiast. “Een hoek van ons perceel vangt veel wind en is daardoor uitgedroogd. Gewassen zijn dood gegaan. Om de wind rondom het perceel te breken is er nu vanuit PlantenNu 140 meter struweelhaag geplant. Hierdoor zal het perceel minder snel uitdrogen. Een elzenhaag gaat de meest kwetsbare planten beschermen tegen de wind.”

Op de foto v.l.n.r.: Pim de Boer (beheerder Het Loonse Bos), Johan van Cuyck (Het Groene Woud), Jolanda Kroot (Orbis), Marente Lokin ( beheerder Het Loonse Bos), Jack van den Berg (Orbis). – Foto: Roel Diepstraten.

Landschappelijke versterking

Binnen de voorwaarden van het project komen locaties in het buitengebied in aanmerking voor de aanplant van landschapselementen. “Hierbij kun je denken aan hagen, bosplantsoen en laan- en fruitbomen”, aldus Johan van Cuyck, projectleider namens Het Groene Woud. “Geïnteresseerden worden dan bezocht door een medewerker van Orbis. Er wordt een beplantingsplan gemaakt en beplanting geleverd. De aanleg en het beheer ligt bij de deelnemers zelf. Op deze manier wordt Het Groene Woud daadwerkelijk landschappelijk versterkt.” Privétuinen en percelen met een wettelijke verplichting tot landschappelijke inpassing of natuurcompensatie zijn uitgesloten van deelname.

Zesduizend planten

De Boer benadrukt de waarde van het project. “Het mes snijdt aan alle kanten. Er wordt op dit moment overal natuur gerealiseerd: het is een actuele en belangrijke zaak. Dit project sluit daar perfect bij aan.”

In totaal zijn binnen het project ongeveer zesduizend planten beschikbaar.

Potentiële deelnemers kunnen zich aanmelden via plantennu-hetgroenewoud@orbis.nl

Meer informatie is te vinden op de projectpagina PlantenNu in Het Groene Woud.

Een filmpje over het project is HIER te zien.

Nieuwsbrief 37 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
Duizenden planten uitgedeeld ter versterking van Het Groene Woud
Word Vriend, win een boek! Winnaars juli-december 2023
Nieuwsbrief 36 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over De Geelders, het Dommeldal en De Beerze
De website van Het Groene Woud is vernieuwd
ARK Rewilding Nederland ontwikkelt leembos tussen De Geelders en het Wijboschbroek
Groene Handdruk ingezet voor vier wilde winterlindes
Groene Handdruk voor Stichting Roois Landschap
Provincie kent Europese LEADER-subsidie toe aan Het Groene Woud: financiële injectie voor gebiedsgerichte samenwerking en een krachtig platteland
... in Het Groene Woud