Met eigen ogen zien: projecten van Landschappen van Allure in Het Groene Woud

Publicatiedatum: 09 juni 2016

Nationaal Landschap Het Groene Woud heeft grote ambities om de stad-landverbinding te versterken en het karakter, de variatie en gastvrijheid van het gebied verder te ontwikkelen. Dat het niet bij plannen blijft, werd op 3 juni 2016 duidelijk. Toen namen Het Groene Woud en de provincie Noord-Brabant gedeputeerden, wethouders, raadsleden en andere betrokkenen mee op praktijkexcursie, langs diverse projecten uit het Landschappen van Allure-programma die Het Groene Woud rijk is.

Het Kloppend Hart van Het Groene Woud is één van de uitvoeringsprogramma’s binnen Landschappen van Allure. De Boxtelse wethouder Peter van de Wiel, een van de kartrekkers, vertelde: “Met Kloppend Hart met 14 projecten in Best, Sint-Oedenrode en Boxtel verbinden en versterken we de natuurkernen in Het Groene Woud en het omliggende cultuurlandschap. Niet alleen ecologisch, maar ook toeristisch-recreatief en sociaal- economisch.”

Presentatie Kloppend Hart met links wethouder Peter van de Wiel

Edelhert in Kloppend Hart

Een uniek voorbeeld van een project binnen Kloppend Hart dat aan deze facetten bijdraagt, is de terugkeer van het edelhert eind dit jaar. De hoge hekwerken in natuurgebied De Scheeken staan er al, als eerste zichtbare resultaat van de inspanningen. De excursie liet méér zien, zoals het gloednieuwe fietspad langs de Bobbenagelseweg in Sint-Oedenrode, de historische langgevelboerderij die SPPiLL in Liempde met vrijwilligers opknapt en het Land van Bosch in Best, waar met de terugkeer van veld- en Vlaamse schuren het oorspronkelijke, middeleeuwse landschap in ere wordt hersteld.

Land van Bosch in Best

Groene verbinding met De Groene Corridor

Een ander Landschap van Allure-project dat mocht rekenen op groot enthousiasme was De Groene Corridor. Brabants Landschap-directeur Jan Baan: “De Groene Corridor gaat – dertien kilometer lang – dwars door het drukste stukje van Brabant, onder de A2 en A58 door, langs defensieterrein en Eindhoven Airport… Het is een complex project, maar het leidt tot een prachtige verbinding tussen stad en land, ideaal voor fietsers, wandelaars en sporters.” De deelnemers aan de excursie zagen met eigen ogen hoe de verbinding vorm krijgt. Volgens gedeputeerde Johan van den Hout ziet het reeds gerealiseerde stuk van de Corridor er veelbelovend uit voor de toekomst. “Dit project blijft zichzelf omgeven door dynamiek, omdat het wordt omarmd door alle betrokkenen. Dat maakt het project duurzaam. Over twintig jaar ‘loopt’ het nog, ondernemers blijven aanhaken met steeds weer nieuwe initiatieven. Dat is precies wat we als provincie beogen.” De komende jaren wordt De Groene Corridor verder verfraaid en ontwikkeld, met als grote uitdaging: een nieuwe brug over het Wilhelminakanaal in Oirschot.

Vorstelijk Landschap krijgt vorm

De praktijkexcursie deed ook het project ‘Vorstelijk Landschap’ aan, net buiten Tilburg met Abdij Koningshoeven als icoon. Prior broeder Isaac gaf de deelnemers een exclusieve rondleiding over het abdijterrein en liet onder meer de nieuwe biologische kaasmakerij zien, die mogelijk werd gemaakt dankzij de Landschappen van Allure-bijdrage van de provincie. Wethouder Mario Jacobs, die bij de rondleiding was: “Prachtig om te zien dat de ambities, die we met dit landschap rond Koningshoeven hebben, daadwerkelijk vorm krijgen.” De aanleg van een nieuwe verbinding vanuit de stad – een veilig fietspad tussen Tilburg en Moergestel, pal langs de abdij – staat nu op de agenda. Jacobs: “Daar moet je veel voor praten met direct omwonenden en grondeigenaren. Met de nodige flexibiliteit komen we daaruit. Dat fietspad komt er.”

‘Mooier dan Drenthe’

De excursiedeelnemers waren unaniem in hun enthousiasme. Het Oirschotse CDA-raadslid Martien Schoenmakers verwoordde het zo: “Het landschap in de driehoek Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch heeft een enorme upgrade gehad de laatste jaren. Twintig jaar geleden trok ik voor mooie fietstochten nog naar Drenthe. Nu blijf ik vol overtuiging hier, want Nationaal Landschap Het Groene Woud is vele malen mooier.”

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud