Opening bakhuis Barrierweg 23 Liempde op zondag 6 november

Publicatiedatum: 24 oktober 2016

Op zondag 6 november wordt aan de Barrierweg 23 in Liempde het eerste bakhuis geopend dat Stichting de Brabantse Boerderij in samenwerking met SPPiLL heeft gerestaureerd. Iedereen is tussen 13.30 en 16.30 uur welkom om het herstelde monument inclusief nieuw gereconstrueerde bakoven van binnen en buiten te bekijken. Daarnaast is ook de nieuwe waterput op het erf te bezichtigen. Er is van alles te doen tijdens de opening. Bezoekers kunnen deelnemen aan landschapsexcursies naar de Scheeken, de Prangen en de Vrilkhovense akkers, er is een informatiemarkt over erfgoed, bakhuizen, waterputten en andere gerelateerde onderwerpen en daarnaast laten vertegenwoordigers van SPPiLL en Stichting de Brabantse Boerderij zien hoe de reconstructie van een bakoven en restauratie van een bakhuis in zijn werk gaat. Iedereen is van harte welkom!

Tot maart 2016 stond aan de Barrierweg 23 nog een oud, vervallen bakhuis. Na maanden hard werken, staat hier nu een compleet opgeknapt monument met functionerende bakoven. Het bakhuis is gerestaureerd door vrijwilligers van Stichting de Brabantse Boerderij en SPPiLL, in nauwe samenwerking met de eigenaren Peter en Marleen Vullings. Hiermee hebben zij een van oudsher typerend element voor een Brabants dorp als Liempde weer hersteld en een tweede leven gegeven. Het is de bedoeling dat het bakhuis op geplande tijdstippen open gaat voor het publiek, bijvoorbeeld tijdens evenementen. Ook worden door Stichting de Brabantse Boerderij en SPPiLL gerealiseerde,historische elementen zoals erven en waterputten opgenomen in toeristische routes.

Opening 6 november

Het programma op 6 november start in de ochtend met een besloten gedeelte voor genodigden. Dan wordt onder meer het bakhuis ingezegend door kapelaan Geoffrey de Jong. Daarnaast wordt onder begeleiding van bakker en ovenbouwer Gijs van Aarle uit Sint-Oedenrode ook brood gebakken. Om 13.30 uur start het publieksgedeelte met onder meer de informatiemarkt, landschapsexcursies onder leiding van Ger van den Oetelaar en de uitleg over de restauratie en reconstructie van het bakhuis en de bakoven. Het publieksgedeelte is om 16.30 uur afgelopen.

Meer informatie

Naast de bakhuizen, werken SPPiLL en Stichting de Brabantse Boerderij ook aan het terugbrengen van authentieke, functionerende waterputten en historische erven. Meer informatie hierover is te vinden op www.sppill.nl onder projecten (onder Natuur- en Cultuurprojecten). Het terugbrengen van deze cultuurhistorische elementen maakt deel uit van het project Kloppend Hart van Het Groene Woud, onderdeel binnen het programma Landschappen van Allure van de provincie Noord-Brabant.

Foto: Ruud van Nooijen

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud